Efter nödrop – bolag tar emot IT-konsulter från Ukraina

Consid erbjuder IT-konsulter från Ukraina jobb i Nyköping och på bolagets övriga kontor i landet. "Våra kontakter i Ukraina har bett oss hjälpa till", säger Andreas Claesson på Nyköpingskontoret.

"Det här är det vi kan göra som företag för att försöka hjälpa våra kollegor i Ukraina", säger Andreas Claesson, kontorschef på Consid i Nyköping.

"Det här är det vi kan göra som företag för att försöka hjälpa våra kollegor i Ukraina", säger Andreas Claesson, kontorschef på Consid i Nyköping.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2022-02-27 08:30

IT-bolaget Consid – som förutom i Nyköping har kontor på ett 30-tal platser i landet – har under lång tid samarbetat med olika IT-communities i Ukraina, som har stor kompetens på området.

– Det är från dessa communities som vi har fått en vädjan om hjälp med jobb i Sverige. Det gör det möjligt för en del av dem att lämna kriget, säger Andreas Claesson, kontorschef i Nyköping.

Förutom att erbjuda IT-konsulter från landet jobb, kommer bolaget att ordna med bostad och stå för resekostnaderna för de IT-konsulter som anställs.

Samtidigt som Consid bestämde sig för att försöka hjälpa sina krigsdrabbade kollegor, beslutade Ukrainas regering att det är förbjudet för alla män mellan 18 och 60 år att lämna landet.

– Så det innebär att det sannolikt enbart är kvinnor som har möjlighet att komma.

Beslutet att erbjuda IT-konsulter från Ukraina jobb var inte självklart. Enligt Consid finns det en risk att initiativet uppfattas som att bolaget medverkar till att dränera Ukraina på kompetens, så kallad brain drain.

– Vi vill inte på något sätt medverka till en brain drain av Ukraina, utan vi tänker oss att detta är temporärt och ett sätt att upskilla de ukrainska konsulterna, säger Nathalie Besér, kommunikationschef på Consid.

– Det här är det vi kan göra som företag för att försöka hjälpa våra kollegor i Ukraina, säger Andreas Claesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!