Lokalborna om avslöjandet på Max: "Äcklad"

Toalettsitsar i diskmaskinen och milkshakes i skurhinkar är något av det som framkommer i Aftonbladets granskning av restaurangkedjan Max.
Vi drog ut till Påljungshage för att se hur snabbmatsugna reagerar.

Gnestabon Mikaela Ylönen och Trosabon Ida Nilsson brukar alltid äta på Max men nu valde de Jureskogs istället.

Gnestabon Mikaela Ylönen och Trosabon Ida Nilsson brukar alltid äta på Max men nu valde de Jureskogs istället.

Foto: Linnéa Lind

Nyköping2025-02-23 19:02

Efter Aftonbladets avslöjande om bristande hygien på Max har kedjan varit på mångas läppar.

Trosabon Mikaela Martín besökte Påljungshage i Nyköping på söndagen.

– Jag reagerade på det här med milkshakes i skurhinkar. Jag blev väldigt äcklad. Det känns osannolikt om jag ska vara ärlig.

undefined
Trosabon Mikaela Martín säger att Max är hennes favorithamburgerkedja, men att hon nu inte kommer att äta där på ett tag.

För henne är det väldigt viktigt att det är god hygien på matställena där hon äter. Hon äter ibland på Max, berättar hon.

– Jag tycker att det är väldigt gott, det är min favorithamburgerkedja.

Men Mikaela Martín berättar att hon inte kommer att äta på Max den närmsta tiden framöver.

– Främst för att jag har barn och jag vill inte att barnen ska bli matförgiftade.

undefined
Rebecca Bondesson tycker generellt att det är väldigt viktigt med god hygien på restauranger.

Rebecca Bondesson har ätit på Chop chop med familjen. Hon har inte tagit del av Aftonbladets granskning, men tycker generellt att det är väldigt viktigt med god hygien på restauranger.

– Man litar ju på att det finns en nivå av ansvar, att man har koll på att det finns hygienrutiner som följs och att alla anställda följer de reglerna, säger hon.

I Nyköping finns två Maxrestauranger, en vid Gumsbacken och en vid Påljungshage. Trosabon Ida Nilsson och Gnestabon Mikaela Ylönen har precis ätit på hamburgerkedjan Jureskogs vid Påljungshage, istället för på Max, som de annars alltid brukar gå till.

– Jag tycker att det är skitäckligt. Jag har ju bacillskräck också, säger Mikaela Ylönen om det som framkommit i Aftonbladet.

– Man vill ju inte riskera att bli sjuk av maten, säger Ida Nilsson.

– Man litar ju på att man ska hålla de rutiner som finns. Sedan är det svårt att veta ifall det är enskilda händelser på en plats. Det finns säkert Maxrestauranger som gör det jättebra, tillägger Mikaela Ylönen.

undefined
"Den bild som de senaste dagarna har förmedlats är långt, långt, långt ifrån verkligheten", säger Richard Bergfors, vd för Max, i en video på Instagram. Bild tagen i ett annat sammanhang.

Aftonbladet rapporterar att 65 Maxrestauranger har fått anmärkningar från kommunernas livsmedelskontrollanter under 2023 och 2024. Två av dem är restaurangerna i Nyköping, med sammanlagt fem anmärkningar. 

Det rörde sig bland annat om:

  • för varm temperatur i kylar
  • smuts inuti grillmaskiner
  • smuts på golv i kyl- och frysrum, som inte kunde härledas till den dagliga verksamheten

När SN hör av sig till restaurangerna, hänvisas vi till huvudkontoret på Max.

undefined
Max finns på två ställen i Nyköping, vid Gumsbacken och vid Påljungshage.

– Så här får det absolut inte gå till, har kommunikationschef Henric Byström tidigare sagt till Aftonbladet om det som framkommit.

– Den bild som de senaste dagarna har förmedlats är långt, långt, långt ifrån verkligheten. Den är helt enkelt inte sann, har Max vd, Richard Bergfors, sagt i en video på sin Instagram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!