Han är ny chef för räddningstjänsten

Markus Erlandsson har ett förflutet inom Försvarsmakten, och arbetar fortfarande som chef inom Södertörns brandförsvarsförbund. Nu är han ny chef för räddning och säkerhet i Nyköping.

"Jag vill inte börja gräva i det, utan ge möjligheter att starta på nytt", säger Markus Erlandsson om den turbulens som varit.

"Jag vill inte börja gräva i det, utan ge möjligheter att starta på nytt", säger Markus Erlandsson om den turbulens som varit.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-02-13 11:20

Nyköpings kommuns division räddning och säkerhet har stått utan ordinarie chef sedan Patrik Kullman lämnade sitt uppdrag i våras. Men nu, sedan den 1 februari, finns den nya chefen Markus Erlandsson på plats – åtminstone delvis.

– Jag kom in här så snabbt jag kunde, så just nu är det 50 procent här, säger Markus Erlandsson.

De resterande 50 procenten arbetar han fortfarande som distriktschef för Södertälje och Nykvarn vid Södertörns brandförsvarsförbund. Även om han har vikt vissa dagar för Nyköping och andra för Södertälje, blir det mycket arbete. Från den 1 april ska han dock arbeta heltid på nya jobbet i Nyköping.

– Jag tycker att uppdraget här verkar stimulerande och intressant. I Södertälje och Nykvarn har jag arbetat uteslutande med räddningstjänst, här är jag chef för två avdelningar, räddning och säkerhet, säger han om varför han valde att byta jobb.

Som chef för både räddning och säkerhet ingår även ansvar för civil- och krisberedskap, bland annat.

– Det blir ett bredare uppdrag, och här handlar det dessutom om fler stationer och fler individer om man bara ser till räddningstjänsten, säger han om nya jobbet.

undefined
Markus Erlandsson är ny chef för räddning och säkerhet i Nyköping.

Markus Erlandsson har arbetat tio år som befäl inom Försvarsmakten, innan han för tio år sedan bytte till arbete inom räddningstjänsten. Då lämnade han försvaret i en tid av neddragningar. Nu är världsläget sådant att Sverige återigen arbetar för att höja sin beredskap och försvarsförmåga. I det uppdraget i Nyköping ingår att utveckla och förbättra krisberedskapen, även i händelse av en väpnad konflikt.

– Det är till exempel fullt möjligt att civilplikten återinförs, och då ska vi både kunna utbilda folk och ta hand om extra personal i händelse av höjd beredskap, säger han. 

Han kommer till en arbetsplats som har dragits med stora arbetsmiljöproblem – problem som tidningen rapporterat om och som föregick Patrik Kullmans avgång. Markus Erlandsson säger att han känner till en del av historiken, men att han inte har fördjupat sig i den.

– Jag vill inte börja gräva i det, utan ge möjligheter att starta på nytt, säger han.

Markus Erlandssons intryck av sin nya arbetsplats är att den är trivsam och välkomnande.

– Jag upplever en positiv stämning i huset. Det här är en organisation där folk verkar må bra och är snälla mot varandra, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!