El-dräkt ger strokedrabbade Eva, 56, ett bättre liv

En timme varannan dag. Så ofta tar Eva Östman på sig sin svarta tvådelade dräkt med vita detaljer. Syftet är att få hjälp med skador efter en stroke. "Jag får bättre livskvalitet", berättar hon.

Eva Östman, till vänster, berättar att Molliidräkten skiljer sig från andra behandlingar: "Den är enkel. När man väl har fått på sig den så sköter sig dräkten själv. Så man kan vara lite lat i den också".

Eva Östman, till vänster, berättar att Molliidräkten skiljer sig från andra behandlingar: "Den är enkel. När man väl har fått på sig den så sköter sig dräkten själv. Så man kan vara lite lat i den också".

Foto: Ebbe Jonsson

Nyköping2023-07-23 16:15

– När man som jag har kroniska sjukdomar är det lätt att tappa hoppet om att det ska bli bättre. Så småningom känner man att det inte finns något mer sjukvården kan göra, och samtidigt så finns det ständigt en önskan om att bli bra, säger Eva Östman som i 35 år levt med åkommor efter en stroke.

För att underlätta muskelspänningarna som hon fått av skadan som drabbade henne i tjugoårsåldern, tar hon varannan dag på sig den så kallade Mollii-dräkten. I över ett år har hon använt den, och hon känner av resultat.

– Jag har större ork. Mitt högra ben som tidigare var tyngre att lyfta, har nu blivit mycket lättare. Det är en stor vinst att kunna gå ordentligt, men det har inte varit så revolutionerande att jag kan hoppa och skutta. 

undefined
Eva Östman berättar att känslan av dräkten är som en massage. "Det är som en elektrisk uppladdning. Efter att jag har använt dräkten känner jag mig nyladdad".
undefined
Med dräkten tycker Eva Östman att hon får bättre livskvalitet. Hon berättar att hon får mer energi till att gå på stan, ta en fika eller promenera i skogen – vilket är det bästa hon vet.
undefined
Kikki Friberg har jobbat med dräkten sedan företaget Ottobock år 2021 tog över dräkten från startupföretaget Exoneural network som utvecklat den. År 2010 var Molliidräkten med i tv-programmet Draknästet.

– Dräkten har elektroder på insidan som levererar elektricitet med låg intensitet till kroppen för att påverka muskler och nerver. Avsikten är att minska spasticitet, aktivera svaga muskler och mildra smärta, berättar Kikki Friberg, legitimerad ortopedingenjör.

Dräkten jobbar med kroppen genom att stimulera motsatta muskler till de som gör felaktiga spänningar, vilket gör att de kan slappna av. Enligt Kikki Friberg ger dräkten bättre möjlighet att träna så att musklerna stabiliseras.

Resultaten är individuella. För att behålla effekten måste dräkten fortsätta användas.

undefined
Kikki Friberg berättar att dräkten ger möjligheter till att träna upp svagare muskler som skapar felaktiga rörelsemönster". Eva är en modellpatient på många olika sätt. Hon är duktig på att använda kroppen, vara ute i trädgården och promenera. Hon drar nytta av det som dräkten ger henne.

Eva Östman var en av de första i Nyköping som fick möjlighet att testa dräkten via Aktiv ortopedklinik. När hon fick frågan så nappade hon direkt. Tillsammans med Kikki Friberg ställdes dräkten in efter Eva Östmans behov. Efter två veckor såg de resultat.

– Plötsligt kunde jag hålla en mugg rakt utan att kolla, det var fantastiskt. Sen kunde jag skriva min namnteckning. Att förnya mitt pass och skriva min namnteckning har varit bland det värsta jag vet, säger Eva Östman.

Investeringen gör patienterna själva. För en vuxen kostar dräkten cirka 72 000 kronor och har en beräknad livslängd på fyra år.

– Det tog rätt mycket av mitt sparkapital, men jag tänkte att pengar gör ingen nytta på kontot. Förhoppningen var att dräkten skulle förbättra min fysik, sen visste jag inte hur, det vet jag fortfarande inte. Men jag får bättre livskvalitet med den.

Studier på dräkten har genomförts, bland annat i Region Sörmland, men tillräcklig medicinsk evidens saknas för att dräkten ska bli tillgänglig inom den allmänna sjukvården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!