Tre elever sätter sig ner på de hårda träsitsarna i ett litet studierum på Nyköpings högstadium. De har alla skolkat en del och ordet "ork" nämns ofta. Morgontrötta elever i en stimmig klassrumsmiljö är en dålig kombination. Det blir svårt att koncentrera sig. Är det dessutom svårt att hänga med i lärarens upplägg ökar frustrationen.
– Man orkar inte gå dit. Lärarna försöker dämpa men har man 30 skitjobbiga elever som inte lyssnar blir det svårt, säger en av eleverna.
Alla tre är överens om att små grupper och lärare som har bra kontakt med eleverna är botemedlet. Lärare som har intressanta genomgångar och en rejäl portion tålamod.
– Vi vill ha fler Kjell. Han är skön, lugn och rolig, säger en annan av eleverna.
De syftar på Kjell Stenström som jobbar som speciallärare på skolan. Han är en av Nyköpings högstadiums sex elevcoacher som jobbar med projektet "Stanna i skolan" som är inriktade på att hjälpa elever med allvarlig frånvaro.
– Det är ett stort problem i skolan. De kanske inte är så många med allvarlig frånvaro i mängd sett här på Omega men vi kan inte ha ungar som inte kommer hit, säger Kjell Stenström
Han säger att han aldrig träffat en elev som bara vill sitta hemma.
– Isolering från skolan tar ofta vägen in i depression
Orsakerna till att elever stannar hemma är många men måste han lyfta fram någon så är det koncentrationssvårigheter och rädslan för att misslyckas de vanligaste orsakerna.
– Det är viktigt att anpassa undervisningen till varje elev så att skolan inte blir för jobbig.
Att anpassa undervisningen är enligt Kjell Stenström dock inte så lätt.
– Ibland är det svårt att se vad problemet är. Inte ens eleven själv vet alltid. Det kan finnas läs- och skrivsvårigheter som inte upptäckts eller något annat bakomliggande.
Han tycker att lärare generellt är ambitiösa men efterlyser mer flexibilitet av lärarkåren för att möta varje elevs behov.
– Vi kan det ganska bra men har mycket att lära av varandra. Vi skulle behöva hitta mer tid tillsammans och prata om det.
Ulrika Ekelöf jobbar som lärare i svenska och engelska på skolan. Hon tycker att elever med hög frånvaro lätt hamnar i en ond cirkel. När eleven kommer tillbaka till skolan har de gamla uppgifter som ska lösas samtidigt som det tillkommer nya.
– Till sist har eleven ett berg av uppgifter och det blir jobbigt.
Hon skulle gärna se att eleverna alltid startar dagen med mentorstid.
– Mentorerna känner sina elever bra och kan hjälpa till att bena ut vad som är mest akut och vad som ska prioriteras.