Elever ger form till framtidens städer

Under en vecka har det byggts framtidsstäder av skräp på Nyköpings högstadium. Syftet med den schemabrytande aktiviteten är att lära sig samarbeta, gå från idé till handling och konkretisera lärande.

Foto:

Nyköping2016-02-07 17:32

Limpistoler, färgglada kartongbitar och mängder med skräp. Elever sitter på golvet och i fönstren. Diskuterar, målar eller drar igång en elektrisk motor till ett vindkraftverk.

Lärare, Wictoria Kjellberg, varnar för en rörig men kreativ klassrumsmiljö när hon går bort till lektionssalarna där sjundeklassarna arbetar med projektet "Future city". En av alla städer som byggs ska sedan vara med och tävla. Eleverna jobbar tillsammans i grupper och ska ta hänsyn till matproduktion, boende och energiförsörjning. Städerna byggs av återvunnet material som de tagit med sig hemifrån.

– Eleverna frågar ofta efter skapande aktiviteter. Nu får de en möjlighet till det samtidigt som projektet är bra ur ett ämnesintegrerat perspektiv, säger Wictoria Kjellberg.

Projektet syfte är bland annat att jobba med entreprenöriellt lärande - att gå från idé till handling - och att få eleverna från olika klasser att samarbeta genom att planera och bygga tillsammans.

– Vi vill jobba med limmet mellan eleverna, säger David Walker, engelska- och naturkunskapslärare som också deltar i projektet.

Något som kanske också behövs, för mitt i lektionen ryker två elever ihop, och en lärare får gå emellan och kyla ner situationen.

Sjundeklassaren, Emma Jonsson, ser hela konflikten men känner inte att den representerar temaveckan. Tvärtom, hon tycker det har varit ett bra samarbete.

– Det har varit roligt. I vår grupp kände vi inte varandra i någon större utsträckning innan. Det har gått smidigare att jobba än vad jag först trodde. Vi har hjälpts åt, säger hon.

I den grupp Emmas Jonsson tillhör har eleverna valt att gestalta energiförsörjning. Vindkraft, solceller och vattenkraft står som små skalenliga modeller på en grön platta . Ett något udda inslag på modellen är ett runt hus, sexton våningar högt.

– I vår framtidsstad kommer familjerna bo i stora runda hus. Dagis och skola ska finnas på bottenvåningen och mitt i huskroppen finns ett köpcentrum med livsmedelsaffär. Vi vill minska avstånden för att slippa onödiga miljöpåverkande transporter, säger Emma Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om