Elever vill utbilda sig igenom flygkrisen

Skavsta hotas av konkurs och mängder med kommersiella plan står på marken. Gymnasieeleverna Zainab och Valentin vill ändå fortsätta utbilda sig inom flygbranschen.

Valentin Solén och Zainab Kanbragha tror det är långt kvar innan kommersiellt flyg går på el men ser att kompositmaterial som kolfiber är på frammarsch.

Valentin Solén och Zainab Kanbragha tror det är långt kvar innan kommersiellt flyg går på el men ser att kompositmaterial som kolfiber är på frammarsch.

Foto: Fredrik Ericsson

Nyköping2021-03-24 08:20

– Fortsätter det så här kommer det att gå dåligt att få ett jobb, säger Zainab Kanbragha, som utbildar sig till flygmekaniker på flygteknikprogrammet i Nyköping.

Hon och klasskompisen Valentin Solén står vid ett propellerplan och tvinnar en ståltråd, i en av de stora Skavsta-hangarerna. Det vore en katastrof om muttern längst fram vid propellern släpper och ståltråden därför låser anordningen.

Eleverna som går andra året på flygteknikprogrammet, Nyköpings gymnasium är överens om att arbetsmarknad nu är ett mörker i jämförelse med hur den såg ut när de sökte till utbildningen.  

– Förhoppningsvis kommer vaccineringen att göra skillnad, säger Zainab Kanbragha.

undefined
Valentin Solén och Zainab Kanbragha går i årskurs två på flygteknikprogrammet, Nyköpings gymnasium. Flygbranschen har tvärnitat och nu tar de sikte flera år framåt.

Hon vill allra helst bli pilot, men den marknaden är näst intill obefintlig för tillfället. Flygplan måste åtminstone servas, fast de står på marken och väntar på ljusare tider, annars går de sönder. 

Utanför hangaren eleverna jobbar i är det tyst från jetmotorer, så för tillfället får hon ingen hjälp med pilotdrömmarna därifrån. Förhoppningen är att arbetsmarknaden ska få luft under vingarna igen, innan hon är klar med den utbildningen och ser skruvande på instrumenten i cockpiten som plan b. 

Klasskompisen Valentin Solén siktar på att bli flygplanstekniker och kan tänka sig att jobba inom det militära. Den verksamheten är beroende av säkerhetspolitiska lägen, inte av semesterresenärer. Om det inte går vägen kan räls vara ett alternativ.

– Det är ganska vanligt att flygplansmekaniker blir tågmekaniker, säger han.

undefined
Utbildningsansvarig Björn Axelsson och resultatenhetschef Jonas Axelsson ser att intresset för utbildning är fortsatt högt och tror att deras elever kommer hitta jobb även på kort sikt.

Utbildningsansvarig på skolan, Björn Axelsson, är inne på samma linje. Han ser också att markanden är väldigt tuff nu men är inte oroad för att eleverna ska bli arbetslösa. Det finns andra arbetsfält som behöver elevernas kompetens, vindkraftsbranschen som exempel.

– Men det kommer att vända. Jag tror inte det blir som innan pandemin. Affärsflyget minskar nog, men på individnivå kommer vi fortsätta att vilja resa med flyg, säger Björn Axelsson .

Unga hungriga tekniker som går att forma är heta på arbetsmarkanden, är hans bild.

 – De flesta branscher som jobbar med tekniskt underhåll, säger han. 

Elever runt om i Sverige ser heller inte ut att svika utbildningen som har ett riksintag. De preliminära siffrorna inför höstens gymnasievalet visar att söktrycket är ungefär detsamma som före pandemin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!