Emil krisar med en "punkig" träbåt

En ålderskris kan ta sig många vägar. För Emil Friberg blev det en träbåt i behov av mycket kärlek. "Det här är både rogivande och skräckinjagande", säger han.

"Om man ska krisa med något så kan jag rekommendera en träbåt", säger Ålbergabon Emil Friberg som tagit sig an att få fason på träbåten Constantina som behöver en hel del kärlek.

"Om man ska krisa med något så kan jag rekommendera en träbåt", säger Ålbergabon Emil Friberg som tagit sig an att få fason på träbåten Constantina som behöver en hel del kärlek.

Foto: Peter Alexis

Nyköping2022-04-30 14:10

– Den är lite punkig, den här båten, säger Ålbergabon Emil Friberg.

Vi står vid sidan av motorkryssaren Constantina af Lisön på en grusplan längs in i stadsfjärden. Det är svårt att säga annat än att det är vår i luften och att båtsommaren ligger och guppar runt hörnet. Runt om oss håller andra båtägare på att göra de sista förberedelserna för att få sina ögonstenar i sjön, men möjligen har Emil lite mer att göra än sina grannar.

undefined
Arbetet med att få båtarna i sjön till sommaren pågår för fullt vid småbåtshamnen längst in i Stadsfjärden. Emil Friberg från Ålberga renoverar en motorkryssare och har möjligen lite mer att göra än sina båtgrannar.

– Vi köpte båten i januari och fick den så billigt att jag förstod att det var en hel del att göra på den. Friborden är väldigt fuktiga och har börjat ruttna på sina ställen, säger han och drar med handen över trä på båtens sidor som han nyligen bytt ut.

– Det fina med en träbåt är att det finns gott om reservdelar. Det är ju inte så svårt att hitta trä.

undefined
Vad betyder egentligen alla mätare - och vad har den där knappen för funktion? Det finns mycket att lära sig för en nybliven båtägare.

Han nämner att han nyligen fyllt 40 år och att renoveringen av träbåten är hans sätt att krisa.

– Det här är både rogivande och skräckinjagande. Jag har skaffat en träbåt och får leva med det – antingen gör jag något bra eller dåligt av det. Man lär sig mer och mer om träbåtar och jag har bra hjälp av min familj. Min dotter Mira har exempelvis slipat hela akterruffen, säger Emil och gläntar på dörren till den.

undefined
Arbete med båtar inför sommaren vid småbåtshamnen längst in i Stadsfjärden. Emil Friberg från Ålberga renoverar en motorkryssare - som har en egen Facebooksida.

– När jag köpte Constantina så tänkte jag att den var så billig att det är ok om den aldrig kommer att gå och åka någonstans med. Bara den kan ligga här så kan vi ha den som en extralägenhet, då det är en bit in till stan från Ålberga. Jag har aldrig gjort något liknande tidigare, men det har vuxit på mig det här med träbåtar. 

Båten visar sig ha en alldeles egen historia. Constantina – Lisön står det på aktern och syftar på ön som ligger i den sörmländska skärgården, mellan Trosa och Nynäshamn. Här byggde Evald Pettersson båten 1987 och några av hans släktingar följer nu arbetet på båtens egen sida på sociala medier. Här finns bland annat bilder på båthuset där Evald byggde Constantina och sina andra båtar.

"Det gick åt mycket slippapper idag. Förhoppningsvis blir det målning nästa gång", står det i ett av inläggen.

undefined
Våren är en tid med mycket arbete för båtägarna - med trevliga stunder då de kan träffas, jobba tillsammans och ta en fika på båtuppläggningsplatserna.

Målet är nu betydligt större än att bara ha båten som övernattningslägenhet.

– Om vi får båten sjöduglig så är vi bjudna att åka med den till Lisön i sommar. I sjön ska hon i alla fall, den mår inte bra av att vara torr för länge, säger Emil.

undefined
"När jag köpte den så tänkte jag att den var så billig att det är ok om den aldrig kommer att gå och åka någonstans", säger Emil Friberg.
undefined
Constantina af Lisön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!