Företag satsade på hållbarhet – drog en vinstlott

Som gammal naturguide känner Emil Viking för miljön. Men han var inte beredd på att investeringarna i hållbarhet också skulle spara pengar åt hans företag Boda borg. "Det känns bra", säger han.

Experternas tips var konkreta och har redan börjat ge effekt, berättar Emil Viking, ägare.

Experternas tips var konkreta och har redan börjat ge effekt, berättar Emil Viking, ägare.

Foto: Roger Sundberg

Nyköping2024-04-05 06:23

Många tror att hållbarhetsarbete är tidskrävande, kostsamt och flummigt. Emil Vikings erfarenhet är den motsatta.

– Vi har fått konkreta och enkla tips. Det går åt lite personaltid men det är det värt. Vi sparar pengar och blir ett mer hållbart företag, berättar han.

Resan började i samband med några företagsträffar som Oxelösunds kommun ordnade. Temat var hållbarhet och via träffarna kom Emil Viking i kontakt med experter på Almi och Energikontoret i Mälardalen.

– Jag är ju utbildad natur-, fiske- och äventyrsguide och tycker naturen är viktig. Det är nog en orsak till att jag nappade.

Experterna kom med flera tips. I dag är det till exempel ledlampor som gäller i äventyrsrummen och korridorerna på Boda borg.

Lampbytet kostade runt 40 000 kronor eftersom all armatur behövde bytas ut. Men investeringen har snart betalat sig.

– Elräkningarna sjönk på en gång. Det kanske tar drygt ett år men sedan är investeringen i hamn, säger Emil Viking.

I Nyköpings kommun finns drygt 5 000 företag. Nu bjuder kommunen in företagen till "Klimatsamverkan Nyköping", en rad workshopar med fokus på minskad klimatpåverkan.

Tanken är att företagen ska få inspiration och konkreta verktyg för att starta eller komma vidare i en egen hållbarhetsresa.

undefined
Hållbarhetsarbetet är viktigt för alla företag. Men det är extra viktigt för företag som har fler än 500 anställda eller företag som är underleverantörer till dessa större bolag, berättar Cecilia Brantö, miljöstrateg på Nyköpings kommun.

Det är något av en överlevnadsfråga för företagen. För vissa mer än för andra. 2025 måste nämligen företag med fler än 500 anställda rapportera om sitt hållbarhetsarbete i enlighet med EU:s direktiv CSRD.

I Nyköping finns inga privata företag med fler än 500 anställda. Men många företag är underleverantörer till större bolag, till exempel SSAB, och berörs indirekt. Det berättar Maria Brantö, miljöstrateg på Nyköpings kommun.

– Enligt direktivet måste SSAB även titta på sina underleverantörer, säger hon. 

Även för andra företag är det viktigt att börja en hållbarhetsresa. Kunder förväntar sig det och företagens hållbarhet är en viktig faktor när hela samhället ska ställas om.

Arbetet är långsiktigt, berättar Christina Johansson, projektledare på kommunens näringslivsenhet.

– Efter årets workshopar planerar vi en fortsättning. Tanken är att det ska bli en permanent verksamhet, säger hon.

undefined
Magnus Redlig, på Bilpunkten i Nyköping, rekommenderar alla att ta hjälp av Almi och Energikontoret i Mälardalen.

Precis som Boda borg har företaget Bilpunkten i Nyköping inlett en hållbarhetsresa. Ägaren Magnus Redlig tvekar inte. Hjälpen från Almi och Energikontoret i Mälardalen är värdefull.

– Jag kan verkligen rekommendera dem, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!