Midsommarhelgen gör att vägarna blir hårt trafikerade när många kör för att fira vid sommarställen, med släkt och vänner.
Trafikpolisen tar inför storhelgen in alla resurser de kan och fokuserar på de stora resdagarna, torsdag, söndag och även måndag.
– Problemet just nu är väl att vi inte har så mycket extra personal att plocka in och vi är ganska ansträngda på så sätt. Men vi har den personal som vi behöver. Vi kraftsamlar så mycket vi kan inför midsommar, säger David Lindhe, trafikpolis i Nyköping.
Riksförbundet M har tagit fram statistik som visar att antalet dödsolyckor i landet ökar med 35 procent under midsommarhelgen, mot andra dagar i juni. Den visar även att det sker flest antal olyckor på de stora vägarna, men desto allvarligare olyckor på mindre vägar.
– De tydligaste farorna vi har de här dagarna är hastigheten framför allt. Folk är stressade för att de ska iväg på sitt midsommarfirande, de startar sent och kör fort och då är man lite ouppmärksam. Man vill framåt och tar inte så stor hänsyn till andra.
I Sörmland finns flera olycksdrabbade vägar. E4 genom Nyköping är den mest drabbade och även den sjunde mest i hela landet under sommarmånaderna, visar statistik från Transportstyrelsen. Under sommaren 2023 skedde 46 olyckor på just den vägen.
Andra olycksdrabbade vägar i Sörmland är E20 genom Eskilstuna och väg 800 genom Nyköping.
– Vi märker en ökad koncentration på de stora vägarna och särskilt E4 i Nyköping. Det som är bra med det är att hastigheten sänks något men där missar man ofta istället att hålla avstånd.
Är det några vägar man ska undvika tycker du?
– Nej, det är det väl egentligen inte skulle jag säga. E4 är väl den som vi månar mest om, som är problematisk i och med att det blir mycket trafik där. Vi uppmanar folk att ta det lugnt och att faktiskt stanna och ta pauser i den utsträckning som behövs.
Förra året omkom tre personer på de sörmländska vägarna under sommaren. Elva blev svårt skadade.
– Kan vi sänka medelhastigheten så vinner vi mycket på det. Många tycker då att några kilometer hit eller dit spelar väl ingen roll, men det gör en väldigt stor skillnad. Bara en sådan sak som om man krockar i 80 km/h istället för 90 km/h så ökar man chanserna att klara sig utan större skador mångdubbelt, säger David Lindhe.