– Vi känner oss väl förberedda, säger insatsledaren Henrik Dewoon Thorén.
Under 17 dagar har tre drunkningsolyckor inträffat i Sörmland. Men räddningstjänsten som tränar dykning vid hamnen i Nyköping har inte förändrat sitt sätt att arbeta med tanke på läget.
– Vi har en organisation för dykningar och känner oss bra förberedda. Det är ganska få stationer som har dykning, säger Henrik Dewoon Thorén som är insatsledare.
Under dagens dykträning ska han agera dykledare men även dyka själv.
Utrustningen består av en torrdräkt, fenor, luft och lite bly så att dykarna kommer ner på djupet snabbt. Sikten i hamnen är väldigt dålig, Henrik Dewoon Thorén uppskattar den till en halvmeter. Så dykarna har utrustning för kommunikation så de kan ha kontinuerlig kontakt med dykledaren på land under hela övningen.
– Man blir snabbt disorienterad i vattnet eftersom man ser dåligt så dykledaren talar om var man ska simma, till vänster eller höger, säger Henrik Dewoon Thorén.
När räddningstjänsten dyker i samband med ett larm är det inte alltid man kan undsätta personen som hamnat i vattnet.
– Det är inte alltid man kan rädda, men man kan hjälpa till att få upp kroppen vilket betyder mycket för de anhöriga, säger Henrik Dewoon Thorén.
Ett av fyra team tränar dykning varje vecka, så varje dykare tränar en gång i månaden. Fast i praktiken blir det inte riktigt så ofta eftersom dykningarna ska fogas in i det vardagliga, oförutsägbara arbetet.
– Det är lite meckigt för när som helst kan det komma ett vanligt larm. Då måste vi iväg snabbt, säger Henrik Dewoon Thorén.
Det händer även den här dagen. Larmet går innan dykarna inner i vattnet. Istället får teamet snabbt ge sig iväg med tjutande sirener.