Carl Heath blev för ett år sedan utsedd av regeringen till särskild utredare att värna det demokratiska samtalet och leda en satsning på medie- och informationskunnighet.
Som ett del i satsningen turnerar medarbetare från regeringskansliet runt i de svenska kommunerna för att träffa politiker och andra företrädare från olika hörn av samhället för att diskutera och informera om hot, risker och möjligheter med demokratin i det digitala samhälle vi lever i.
På torsdagsförmiddagen var turen kommen till Nyköpings kommun, där politiker, företrädare för bland annat räddningstjänst och skola anmält intresse att delta i övningar och samtal under de dryga två timmarna i Olrogsalen.
Regeringens utsända konstaterar som många andra att digitaliseringen av samhället påverkar förutsättningarna för alla, oavsett ålder. Bland annat förändrar detta förutsättningen för hur vi lever våra liv, hur vi kommunicerar och kan vara aktiva medborgare. Dessutom förändras i och med digitaliseringen förutsättningarna för det demokratiska samtalet.
Under rubriken ”Vilken roll spelar näthat, desinformation och propaganda för det demokratiska samtalet och vad kan vi göra åt det?” fanns syfte att samla erfarenheter av det demokratiska samtalet på den lokala nivån.
De som ledde snacket inför den församlade skaran var, förutom Carl Heath, även Södermanlands Nyheters chefredaktör Eva Burman som särskilt bjudits in. Hon talade om sina erfarenheter av att vara utsatt för näthat, hur läget förvärrats de senaste fem åren ungefär och hur journalister utsätts för hot, hat och andra påtryckningar på ett annat sätt i dag. Mycket leder till polisanmälningar, men det mesta läggs ner ganska fort.
– Det har varit frustrerande att polisanmäla allt det här och det läggs ner direkt, men det har äntligen börjat förändras under det här året, säger Eva Burman.
Carl Heath konstaterade att det varit en givande pratstund på det hela taget.
– Det som är härligt och bra är att det blir så stort engagemang, det är svårt att inte få dem att prata vidare om ämnet.
Under den här turnén som gjorts, vilka guldkorn tar ni med er?
– En sak som sticker ut är att varje gång finns lokala utmanande exempel. Det blir tydligt hur viktigt samtalet är i lokalsamhället mellan media, politik och civilsamhälle. Samtidigt finns ganska få arenor där de här aktörerna kan träffas för att prata om vidare om hur vi stärker samhället.