– Nu är de irriterade, snart blir det tjockt med getingar här, säger Dan Nilsson, skadedjurstekniker på Anticimex, efter att ha sprutat gift under taket på en getinghärjad stuga vid Strandstuvikens camping i Nyköping.
Det är getingsommar i år och Sörmland utgör inget undantag. Anticimex här är nedringt av folk som inte kan eller vill ta bort bona själva. Vid Strandstuviken driver de gaddade djuren bort hyresgäster.
– Vi hade några som hyrde den här stugan nyligen men de fick byta, nu kan vi inte hyra ut den förrän getingarna är borta. Det här påverkar intäkterna, säger Mikael Esséus som driver campingen.
Under juli har Anticimex gjort över 600 uttryckningar i Sörmland för att ta bort getingbon, jämfört med 230 under hela juli året innan. Att det är många getingar kan bero på flera saker, som vädret och tillgången till mat.
– Vi har haft en varm vår, annars brukar många getingar faktiskt dö då, säger Dan Nilsson.
Stefan Rosendahl och Maria Aronsson från Värmland campar i stugan bredvid, men de störs inte så mycket av getingarna. De är vana.
I år har de själva tagit bort fyra stycken bon från huset hemma.
– Vi sprutar bara in gift, sedan springer vi därifrån, skämtar Maria Aronsson.
Dan Nilsson från Anticimex springer dock inte. Han står kvar vid taket i full skyddsmundering med getingar surrandes kring huvudet. Han försöker hitta själva boet som tycks vara väl gömt. Men till slut får han syn på det.
– Nu hittade jag det, det var bakom en planka här! säger han och sprutar in mer gift.
Men trots den grymma behandlingen vill man på Anticimex värna om getingarna som faktiskt är ett nyttodjur. Det menar Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.
– Getingarna pollinerar och äter olika skadeinsekter vilket räddar träd. Vi känner ansvar för dem, säger han.
Samtidigt krockar ansvarskänslorna med de man har inför kunden.
– Finns det fara för människors hälsa tar vi självklart bort bona, säger Håkan Kjellberg. Men annars försöker vi diskutera, kanske kan man undvika den där vedtraven under sommaren och låta getingboet vara kvar?
På Strandstuvikens camping blir det dock ingen diskussion. Om någon dag beräknas stugan kunna hyras ut igen. Dan Nilsson skyndar vidare mot nya getinguppdrag.
– Jag har gjort det här i 15 år så det är inte så jobbigt, jag brukar knappt bli stucken längre, säger han.