– Vi och kvinno- och tjejjouren Miranda i Katrineholm sökte pengar hos Sörmlands sparbank så att vi kunde göra den här kampanjen, säger Olga Nilsson, verksamhetschef på Kvinno- och tjejjouren Mira i Nyköping och Oxelösund.
Kampanjen är en uppmärksamhetskampanj där man valt att genom tre lokala, manliga, profiler uppmärksamma våldet mot tjejer och kvinnor. De lokala profilerna är boxaren Erik Skoglund, kommunfullmäktiges ordförande Mohammed Mouaid (C) och oxelösundaren och entreprenören Caxton Njuki.
– Vi ville ha lokala profiler, som säger att "Jag står upp mot våldet". Jag tror att de som befinner sig i Nyköping och Oxelösund blir mer berörda om det är någon man känner igen hemifrån som säger det här, säger Olga Nilsson.
Under veckan släpper de en film och tre bilder på de lokala profilerna i sina sociala medier med syfte att uppmärksamma ett stort samhällsproblem.
– Man är medveten om att det är ett problem, men inte att det finns här. Alla känner någon som är våldsutsatt, vilket betyder att alla även känner en förövare.
Olga Nilsson tror att det kan finnas ett värde i att använda sig av män i kampanjen.
– Män och pojkar måste involveras i det här arbetet för det handlar om toxisk maskulinitet.
Kan en man hjälpa en kvinna i utsatta positioner?
– Ja, varför inte, vi är ju människor allihop. Alla kan hjälpa till oavsett vilken könsidentitet man har. Är man vuxen har man ett ansvar och då spelar könsidentitet ingen roll, säger Olga Nilsson och fortsätter:
– Jag tänker att det inte har med kön att göra utan hur vi har det i samhället.
"Är du intresserad av att ingå i ett feministiskt sammanhang och arbeta för en värld fri från våld?", står det på tjejjourens hemsida när man söker volontärer. Ett av kraven för att bli aktuell som volontär är att man identifierar sig som tjej.
Varför kan man inte jobba som volontär i tjejjouren om man inte identifierar sig som tjej?
– Verksamheten bygger på att det är tjejer som stöttar tjejer. Som aktiv volontär på tjejjouren jobbar du direkt i stödverksamheten och möter unga tjejer som många gånger utsatts för väldigt grovt våld, oftast av en kille eller man. Det handlar helt enkelt om våra stödsökandes trygghet.
– Man kan engagera sig mot våld på många olika sätt som inte innebär att man är aktiv volontär och har direktkontakt med stödsökande unga tjejer, säger Olga Nilsson.