Energibolaget Fortum har vänt blicken mot Studsvik. De har nu inlett ett samarbete med Studsvik för att undersöka möjligheterna att bygga nya kärnkraftverk här.
– Fortum kartlägger förutsättningar för att bygga nya SMR-reaktorer och konventionella kärnkraftverk på flera platser i Sverige och Finland. Nu är även vi en ny partner i det, säger Studsviks vd och koncernchef Camilla Hoflund.
I augusti blev det offentligt att Kärnfull next inlett en förstudie om att bygga en park med SMR, små modulära reaktorer, i Studsvik. Enligt Camilla Hoflund utesluter inte det ena projektet det andra.
– Kärnfulls förstudie fortlöper. Det är ganska vanligt i den här branschen att man tittar på flera olika upplägg samtidigt. Det är väldigt tidigt i båda förstudierna, men i nuläget finns det inget som säger att inte båda projekten skulle kunna genomföras, om förutsättningarna visar sig lämpliga för detta, säger hon.
Hur stor chans är det att det här blir av?
– Det är svårt att säga, men det kom ett positivt besked under torsdagen från energiminister Ebba Bush (KD) i kärnkraftsfrågan. Regeringens förväntningar är att det satsas stort på kärnkraft i Sverige och att det blir en massiv utbyggnad till 2045.
Under en pressträff på torsdagen presenterade regeringen en färdplan för ny kärnkraft. Bland annat sa finansminister Elisabeth Svantesson (M) då att "Det här kommer alltså att kosta pengar. En av de stora nyheterna i dag är att vi säger att vi tar en aktiv roll" och syftade på att staten kommer att ta ett större ansvar.
Om det här verkligen skulle bli av – vilket tidsspann handlar det om då?
– Det är som sagt väldigt tidigt. Förstudierna måste genomföras först. Sedan måste det även till en lagändring, i dag är det inte tillåtet att bygga nya kärnkraftverk i Sverige på andra platser än där det finns befintliga. Vi är ändå inne på 2030-talet innan det kan bli aktuellt att börja bygga något här och det gäller både Fortum och Kärnfull next, säger Camilla Hoflund.
Per-Oscar Hedman är kommunikationschef för Fortum Sverige.
– Vi håller på med förstudier i Sverige och Finland för att utreda förutsättningar både när det gäller stora reaktorer och SMR:er. Om ganska precis ett år kommer de att vara klara, säger han.
Varför har ni valt att titta närmare på Studsvik?
– Det är en plats som redan är anpassad för kärnkraft och infrastrukturen finns redan där.