Problem på LSS-boende ska kartläggas

Det är inte så enkelt som att mer resurser och högre bemanning leder till att missförhållanden inom funktionsstödsomsorgen undviks, menar den nytillträdda verksamhetschefen Marie Söderman.

Det LSS-boende i Nyköping där flera missförhållanden upptäckts på sista tiden ska undersökas närmare.

Det LSS-boende i Nyköping där flera missförhållanden upptäckts på sista tiden ska undersökas närmare.

Foto: Roger Sundberg

Nyköping2022-02-20 11:05

Marie Söderman har bara hunnit vara chef för funktionsstödsomsorgen i Nyköping i ett par veckor. Men hon blev snabbt uppmärksammad på det LSS-boende, där flera missförhållanden uppdagats på kort tid.

Som tidningen rapporterat, rör det sig om boende som inte fått det stöd de har rätt till, om dålig städning och om pengar som försvunnit. 

– Den här verksamheten kom upp på min agenda omedelbart, det har varit många omständigheter där, konstaterar Marie Söderman.

Det aktuella boendet har nyss fått en ny enhetschef, och det var i samband med att hon tillträdde som flera lex Sarah-anmälningar gjordes.

Nu ska situationen på boendet gås igenom för att klarlägga om det finns några gemensamma orsaker bakom de upptäckta bristerna. 

– Enhetschefen håller på att jobba väldigt aktivt med att genomlysa hela verksamheten. Alltifrån att brukarna får rätt insatser utifrån sina beslut, att genomförandeplanerna är uppdaterade, till arbetsrätt, pedagogik och bemötande, säger Marie Söderman.

Bland personalen har det funnits en oro för vad de planerade förändringar och neddragningar som planeras inom funktionsstödsomsorgen ska leda till. Många ur personalen på boendet har sagt upp sig. Utöver detta har det varit hög frånvaro bland ordinarie personal till följd av pandemin, enligt Marie Söderman. 

I vilken mån detta kan förklara de brister som upptäckts är dock oklart, enligt verksamhetschefen. Hon påpekar dock att inga av de föreslagna förändringarna inom funktionsstödsomsorgen har genomförts än. Neddragningar eller nya scheman kan därför inte förklara brister i verksamheten.

Tidningen har vid flera tillfällen berättat om en utbredd oro bland personal inom LSS-verksamheterna. Personal befarar att planerade neddragningar och schemaförändringar kommer att drabba brukarna och att arbetsmiljön kommer att försämras. 

Marie Söderman menar att det inte finns någon direkt koppling mellan stora resurser, hög bemanning och en väl fungerande verksamhet. Frågan är mer komplex än så, anser hon.

– Bara under min första tid här så har jag sett att det inte är så enkla samband, utan det har också uppmärksammats missförhållanden i sammanhang och verksamheter där det varit bra bemannat. Därför behöver man nyansera den bilden, och se vad som är vad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!