– Vi ligger efter andra, säger Marianne Backrud Hagberg, chef måltidsservice, Nyköpings kommun.
Över tjugo ton mat slängdes i kommunen, under en fem-veckors period, när kommunen mätte matsvinnet i höstas. En normal portion mat ligger på ungefär 400 gram. I vikt motsvarar därför den slängda maten ungefär 10 000 portioner i veckan.
– Vi ligger högt över genomsnittet för matsvinn i offentlig sektor, som sammanställs av Livsmedelsverket, säger hon.
I jämförelse med Livsmedelsverkests färskaste statistik kastar Nyköping nästan dubbelt så mycket mat som rikssnittet, men jämför sig då med siffror från 2019, då samhället inte befann sig i en pandemi. Dessutom räknar Nyköping med äldreboenden i siffrorna.
– År 2020 har varit speciellt, och det kommer det vara för andra kommuner också. Men det är inte hela förklaringen, säger hon.
Den kommunala kostorganisationen, som startade för ungefär två år sedan, tog över skolmaten i början av förra året och något övergripande arbete med matsvinn har inte genomförts. Något som de flesta andra kommuner har hållit på med under flera år.
– Det är en stor del av förklaringen.
Den största andelen av matsvinnet i Nyköping beror på serveringssvinn, mat som kastas innan det når tallriken. Serveringssvinnet utgör nästan två tredjedelar av den totala andelen mat som kastas. Den främsta anledningen är kopplingen mellan tillagningsköken och mottagningsköken.
– Vi har en svår logistik i Nyköpings kommun. De som beställer mat vill att den ska räcka, eftersom det ställer till stora problem annars. Då tar de gärna i lite extra.
Mottagningsköken har för lite utrustning för att ta hand om den överblivna maten på ett korrekt sätt och därför slängs den istället.
Hur ska ni lösa det?
– En av åtgärderna vi vill sätta in är att investera i ny utrustning. Vi hoppas kunna genomföra det de kommande åren.
Eftersom matsvinnet är betydligt lägre i tillagningskök än i mottagningskök hoppas hon att några av de stora mottagningsköken ska byggas om till tillagningskök.
– Vi önskar det.
Ytterligare en lösning är att köken ska kunna ta del av skolornas frånvarorapporteringssystem, för att anpassa tillagningen. Utöver serveringssvinnet står tallrikssvinnet för nästan en tredjedel av matsvinnet. Gymnasieelever är de som kastar mest.
– Speciellt när det är populär mat och de tar för mycket.
Minst kastas på förskolor med eget kök.