Enskilda får inte starta grundskola - brister i elevunderlag

För att Enskilda ska få starta en högstadieskola behöver de visa på att det finns ett tillräckligt stort intresse från föräldrar till barn i aktuell ålder. Det misslyckades de med, anser Skolinspektionen.

Biträdande rektor på Nyköpings Enskilda Per Skogkvist och rektor Ann Larsson kommer överklaga beslutet.– Vi vill verkligen starta en ny högstadieskola, säger Per Skogkvist.

Biträdande rektor på Nyköpings Enskilda Per Skogkvist och rektor Ann Larsson kommer överklaga beslutet.– Vi vill verkligen starta en ny högstadieskola, säger Per Skogkvist.

Foto: Alvin Jens

Nyköping2017-05-02 05:00

Nyköpings Enskilda gymnasium har gjort en intresseundersökning för att bevisa att det finns tillräcklig med elevunderlag för att starta den planerade högstadieskolan. Men den håller inte måttet enligt Skolinspektionen.

I sitt beslut skriver Skolinspektionen bland annat att föräldrar "har uppgett motstridiga uppgifter om vilken ålder det är på de barn vars föräldrar svarat på enkäten" trots att Skolinspektionen gett Enskilda tillfälle att förtydliga det.

Skolinspektionen anser därför att Enskilda inte kunnat redovisa att elevunderlaget är tillräckligt för att verksamheten ska kunna bedrivas långsiktigt och avslår därför ansökan.

Biträdande rektor på Enskilda Per Skogkvist tycker givetvis inte det är kul att de fått nej på ansökan men är samtidigt lite självkritisk.

– Vi hade kunnat formulera den (intresseundersökningen) bättre och skickade bara till föräldrar med barn i årskurs fem och sex. Det var kanske lite smalt, säger han.

Och med avseende på att Skolinspektionen kontaktade skolan och berättade det säger Per Skogkvist:

– Jag förstod inte att enkäten var så avgörande för deras beslut. Hade jag gjort det hade jag gjort en ny enkät direkt. Jag misstolkade, säger Pers Skogkvist.

Enskilda kommer överklaga beslutet och har redan skickat ut en ny enkät för att bevisa att elevunderlag finns.

– Nu har vi en mer detaljerad enkät och det är även bra för oss att få ett bättre underlag på hur det ser ut, säger han.

Skolan har fått in 140 nya svar och majoriteten är positiva, enligt Skogkvist.

– Det känns som om vi har medvind igen.

SN har vid flera tillfällen skrivit om Enskildas planer att starta grundskola. Majoriteten (S), (MP) och (V) har i princip sagt nej till planerna med motiveringen att det skulle öka skolsegregationen i Nyköping - men kan tänka sig ytterligare en högstadiefriskola om skolvalssystemet görs om på riksnivå.

Alliansen som är positiva till Enskildas planer ser också problem med dagens skolvalssystem ur ett segregationsperspektiv. De anser att ett obligatoriskt skolval är lösning på problemet och att det går att införa lokalt utan att vänta på riksdagsbeslut. SD är också positiva till enskildas planer med motiveringen "flera alternativa skolor ökar integrationen i stället" eftersom alla elever kan söka.

Eftersom Skolinspektionen anser att Enskilda inte har lyckats bevisa att tillräckligt stort elevunderlag finns har de inte prövat om den nya skolan skulle innebära negativa konsekvenser för den kommunala skolan.

Så ser planerna ut för nya skolan

I januari skickade Nyköpings enskilda in sin ansökan till Skolinspektionen. Tanken är att skolan ska kunna ta emot lite drygt 200 elever i årskurserna 6-9. Skolan ska troligtvis ligga i Enskildas befintliga lokaler. Skolan räknar med att ungefär 15 lärare kommer behöva anställas. Överklagandet ska vara inskickat i sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!