Eric, 31, lämnar Nyköping för öl-äventyr i Nya Zeeland

Bryggeriarbetaren Eric Mellgren har sedan länge en stor passion för ölhantverk. I slutet av mars lämnar han Nyköping tillsammans med sambo och barn för att utveckla sina kunskaper i Nya Zeeland.

Eric Mellgren har jobbat på bryggeri sedan i somras, men intresset för ölhantverket har alltid funnits där.

Eric Mellgren har jobbat på bryggeri sedan i somras, men intresset för ölhantverket har alltid funnits där.

Foto: Ella Zilén

Nyköping2023-01-11 06:43

Eric Mellgren är uppvuxen i Nyköping och har arbetat på bryggeriet Nils Oscar sedan i somras, men intresset för öl och bryggeri har funnits länge.

– Jag kollade upp hur man gjorde och bryggde hemma, så intresset har alltid funnits. Det innefattar mycket jag tycker är roligt så jag ville fortsätta med det, säger han.

Vid sidan av arbetet studerar Eric nu till bryggeritekniker. Under utbildningen ansökte han om Franz Heiss stipendium, som delas ut i syfte att få bryggeribranschen att växa. Det dröjde inte länge innan Eric fick veta att han blivit tilldelad stipendiet på 50 000 kronor.

– Jag blev chockad, de ringde mig mycket tidigare än jag trodde men jag blev såklart enormt glad, berättar han.

undefined
Eric Mellgren visar hur ölen lagras innan den är redo att tappas upp.

Att Eric ska praktisera i Nya Zeeland är ingen tillfällighet. Hans bror är bosatt där och hos honom ska Eric och hans familj bo under praktikmånaden. Landet har även en av världens största produktioner av humle, som öl tillverkas av. 

Praktiken kommer att ske under skördeperioden, vilket ger Eric chansen att arbeta med färsk humle, något som är väldigt ovanligt i Sverige där humlebönderna är få.

– Det är väldigt unikt och det är extremt få som kan göra det i Sverige. Ölen blir annorlunda och det är stor skillnad på smaken, säger han. 

I Nya Zeeland är det även lagligt med gårdsförsäljning, alltså kan ölen säljas från bryggeri till kund utan mellanhand. Gårdsförsäljning har länge varit en aktuell fråga i Sverige. Förslag om att tillåta gårdsförsäljning har lagts fram, men än så länge är det förbjudet.

undefined
När Eric Mellgren är färdigutbildad vill han arbeta för att få branschen att växa.

Efter praktiken hoppas Eric på nya kunskaper och kontakter som kan användas hemma i Sverige. När han är utbildad siktar han på att jobba med ölbryggning.

– Att förbättra ölen och ölbranschen och göra sånt jag tycker är roligt är ett mål. Sen får vi se om jag vill utbilda mig mer, det beror på hur arbetsmarknaden ser ut, säger han.

Eric jobbar med öl och är snart utbildad inom området – men vilken öl är egentligen hans favorit?

– Det beror på var och när, men nu på vintern vill jag ha något lite mer maltigt, red ale eller något liknande, säger han.

– Öl är en mångfacetterad dryck. Det finns alla möjliga sorter och smaker, därför är det så kul att jobba med det. Jag tror många som säger att de inte gillar öl bara inte hittat den rätta än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!