Polisen ett år senare: "Vi hade aldrig någon misstänkt"

SOS-larmet ringdes in 20.20: "Det brinner i en soptunna vid förskolan i Brandkärr". Två timmar senare var Fjärilen övertänd.

Här brinner förskolan Fjärilen. Det är den 19 februari 2020 och när räddningstjänsten kommer fram är Fjärilen förlorad.

Här brinner förskolan Fjärilen. Det är den 19 februari 2020 och när räddningstjänsten kommer fram är Fjärilen förlorad.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2021-02-19 06:45

Det är ett år sedan förskolan Fjärilen brann ner till grunden. Innan räddningstjänsten hann fram kom nya larmsamtal om att elden spridit sig till planken runt tunnorna. Strax slickade lågorna fasaden på förskolan och när brandmännen rullade ut vattenslangarna var det redan kört för Fjärilen.

undefined
Här brinner förskolan Fjärilen. Det är den 19 februari 2020 och när räddningstjänsten kommer fram är Fjärilen förlorad.

Brandkärrsborna stod chockade och såg elden rasa i den 50-åriga förskolan mitt i området. 

Redan under kvällen väcktes misstankar att branden var anlagd. Men vem som gjort det, vilket motiv personen haft eller om det verkligen var meningen att bränna ner hela förskolan – det är frågor som aldrig fått svar.

– Vi hade inga uppslag, inga tips som pekade ut någon person, säger kriminalpolisen Henrik Hägglund som höll i utredningen.

Ett år efter händelsen har minnet av detaljerna bleknat något.

undefined
Brandkärrsborna samlades i chock och förstämning utanför eldhavet.

– Vi fick in allmänt hållna tips. Det var folk som sa att det brukar sitta ungdomar på den där platsen där branden startade. Mer var det inte.

Inte vid något tillfälle identifierades någon misstänkt.

undefined
Tidigt väcktes misstankar att branden var anlagd. Men var det meningen att hela förskolan skulle brinna eller var det "bara" ett bus som fick katastrofala följder?

– Vi fick aldrig några indikationer, vi försökte söka mer information men lyckades inte komma någonstans med det. Det var inte heller något "snack" bland människor som pekade i någon viss riktning.

Ingen kom till fysisk skada i branden. Den rubricerades ändå som grov mordbrand. Brottet innebär att någon "avsiktligt anlägger brand som innebär fara för någon annans liv eller hälsa, eller fara för omfattande förstörelse av någon annans egendom."  

Mordbränder är svåra. Bevisen brinner upp. Kriminalteknikerna har svårt att hitta något som leder framåt.

undefined
Dagen efter branden. Bara skelettet är kvar av Fjärilen. Det är ännu för tidigt för kriminalteknikerna att gå in och leta efter en förklaring till den förödande branden.

– Det är långtifrån varje gång man kan hitta en anledning till varför det börjat brinna. Vi behöver vittnen som sett eller hört något och kan lämna information om varför det börjat brinna.

Branden väckte både oro, sorg och ilska bland medborgarna. Hur kändes det för er som försökte hitta en anledning, en skyldig? 

– Det är inte som på tv. Vi lägger inte in känslor i utredningen. Vi jobbar med fakta. Vi gissar inte, säger Hägglund.

Rektor Jenny Eriksson slängde sig i bilen när hon fick samtal om att Fjärilen brann den där onsdagskvällen för ett år sedan. Hon startade omedelbart krisarbetet samtidigt som hon kunde se förskolan gå upp i rök.

undefined
Jenny Eriksson, rektor för Fjärilen.

– Det var ofattbart. Det var svårt att ta in, säger hon idag. 

När vi träffades på förmiddagen dagen efter branden var hon skakad. "Allt är borta. All dokumentation. Alla teckningar och minnen. Det finns inget kvar."

Men krismaskineriet fungerade. Det var sportlov och många barn var lediga men de barn som inte kunde stanna hemma fick komma till Ekorrens förskola de första dagarna. Därefter iordningställdes provisoriska lokaler i Träffen för de äldre barnen medan de yngre lite senare fick plats i en flygel på Brandkärrskolan. Till hösten stod tillfälliga paviljonger vid Träffen klara att ta emot hela barngruppen.

undefined
Det är den 19 februari 2020 och när räddningstjänsten kommer fram är Fjärilen förlorad. Hela förskolan brinner ner.

Jenny Eriksson säger att personalen har gjort ett stort jobb för att få allt att fungera så bra som möjligt. Och det civila samhället ställde upp.

– Människorna i Brandkärr var så omhändertagande. De visade en väldig värme.

En Oxelösundsbo tog initiativ till en klädinsamling för barn som blivit av med sina overaller, mössor och regnkläder i branden och många privatpersoner skänkte pussel, spel och leksaker till förskolan.

Platsen där förskolan låg blir nu en utökad lekplats för barnen i Brandkärrskolan. Brottet kommer sannolikt att förbli olöst.

Släckningen försenades

Larmoperatören missade att kalla in deltidsbrandmännen som hade beredskap i Nyköping. Därför tog det tid innan förstärkningen kom fram. När första styrkan kom fram brann det i två soptunnor. Brandmännen räknade med att deltidsstyrkan i Nyköping snart skulle komma och hjälpa till att begränsa branden från motsatta sidan. Brandmännen som låg i beredskap hade varit framme på tio minuter. Räddningschefen har bedömt att förskolan brunnit ner även om deltidsstyrkan ryckt ut direkt.

Karta: Brandkärrsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!