EU-migranter har bosatt sig på övergivet fabriksområde i Stigtomta – kan avhysas

Utanför en övergiven och förfallen fabrik i närheten av Stigtomta har ett tiotal EU-migranter bott i husvagn en tid. Fastighetsägaren Ecostarch AB vill avhysa dem.

NYKÖPING2016-07-18 20:00

De elva personerna tillhör samma familj och har fördelat sig på två husvagnar och en karavan. Här är de för att tigga. Rosa Mitkova kommer från Montana, en stad i Nyköpings storlek nära gränsen mot Serbien. Detta är hennes tredje visit i Sverige. Bulgarien är inte ett bra land att leva i, säger hon.

– Där finns för få jobb. Vi har inga pengar, ingen mat, inga kläder.

SN har tidigare skrivit om den gamla stärkelsefabriken utanför Stigtomta. En gång i tiden hade Ecostarch AB en verksamhet på platsen. Nu har byggnaden stått helt tom i många år och det finns inga planer på att starta upp verksamheten på nytt. Fönster är krossade, fönsterkarmarna fylls av spindelväv och golvet tycks vara mögelskadat. Ecostarch AB är ett dotterbolag till Forsbecks AB. Där är Per-Magnus Johansson VD.

– Människorna har tagit sig hit på eget bevåg. Tydligen är det bara att bosätta sig varhelst man vill, säger han.

Johansson berättar att bolaget först gick till polisen.

– Det hände ingenting, så då fick vi ta vägen via Kronofogdemyndigheten. Konstigt kan jag tycka, men så är det.

I sin ansökan skriver bolaget att platsen inte är lämplig för bosättning, att skadegörelse förekommit och att EU-migranterna utnyttjat el från byggnaden. Man påpekar också att det i gruppen finns små barn, och att grannar har lämnat klagomål. Rosa Mitkova känner inte igen sig i beskrivningen. De har över huvud taget inte varit inne i byggnaden, säger hon. Sällskapet har varken tillgång till el, dusch eller rinnande vatten i närheten av bosättningen. Det är svårt att se vilka grannar som skulle ha visat missnöje; Fabriken ligger avskilt, omgiven av skog och öppna fält. Nära grannar tycks inte finnas.

Dan Eriksson på Kronofogdemyndighetens presstjänst berättar att den ansvarige handläggaren på myndigheten skriftligt bett Ecostarch AB om en komplettering till ansökan.

– De har yrkat på att det ska fattas ett interimsbeslut, det vill säga att man ska ta beslut om avvisning utan att först låta motparten ta del av ansökan. Då måste man ha starka skäl, så handläggaren har bett dem förtydliga sin bevisning. Om det inte kommer in en komplettering före 29 juli kommer Kronofogdemyndigheten fatta beslut utifrån den information som finns.

Rosa Mitkova och hennes familj hoppas naturligtvis på att få stanna kvar. De har det okej för närvarande, tycker hon.

– Men helst skulle vi bo i ett hus.

SN har sökt myndighetsjurister på polisen för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!