– Vi har en låg utbildningsnivå generellt i Sörmland, och även i Nyköping, konstaterar kommunstyrelsens ordförande, Urban Granström (S).
Det tvååriga projekt som nu tack vare bidrag från Europeiska regionala utvecklingsfonden drar igång i Nyköping ska kunna ge fler människor möjlighet till högre utbildning – till gagn både för enskilda invånare och för näringslivet, är tanken.
– Det här underlättar för företag och privatpersoner att kompetenshöja sig, sammanfattar Torbjörn Olsson (C), ordförande i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden.
Akademiskt nav och accelerator för innovation kallas det projekt som kommunen nu startar. Satsningen ska utveckla den högre utbildningen i Nyköping och göra att fler kan studera på högskolenivå utan att behöva flytta. Det handlar både om att kunna erbjuda mer stöd till dem som studerar på distans och åtminstone på sikt erbjuda fler utbildningar på plats i Nyköping.
Distansundervisning innebär stora möjligheter att genomgå en akademisk utbildning oavsett var man befinner sig. Samtidigt har det visat sig att fler hoppar av distanskurserna, jämfört med dem som pluggar på plats vid ett lärosäte. Här kan Campus Nyköping vara till hjälp, menar Rosmari Gärdin, skolchef för vuxenutbildningen.
– Vi kan göra mycket för att hjälpa människor att ta sig igenom kursen, säger hon.
Samarbetet med näringslivet beskrivs som en central del.
– Det handlar om att få till väl fungerande kopplingar mellan näringsliv och flera olika universitet, även om Mälardalens högskola är vår primära högskola, säger Maria Karlsson, kommunens näringslivschef.
Att det finns behov av ökad tillgång till högre utbildning i Nyköping är något som företrädare för det lokala näringslivet har lyft fram i en förstudie som kommunen gjort, berättar Maria Karlsson.
– Företagsledare säger att det här kan vara det enskilt viktigaste man kan göra för näringslivet.
Konkret kan det handla om att erbjuda praktikplatser för studenter och möjligheter att göra examensarbeten med koppling till näringslivet, men även om utbildningsinsatser för befintlig personal.
– Ingenjörer efterfrågas, men även fördjupad ekonomikompetens, säger Rosmari Gärdin som exempel på önskemål för lokala företag.
De 5,1 miljonerna från EU ska täcka halva kostnaden för projektet. Den andra hälften står Nyköpings kommun för i form av bland annat den arbetstid som kommer att läggas på verksamheten.