Gäster från hela världen ger anrik byggnad nytt liv

När Eva Blank köpte det vackra men slitna huset visste hon inte hur omfattande renoveringsbehovet var. Tur var väl det. I dag blomstrar en av Nyköpings mest anrika byggnader som långtidshotell.

Utvändigt ger Gula villan ett lite luggslitet intryck. Men invändigt är långtidshotellet i toppskick. Nästa projekt är att återge huvudbyggnadens fasad dess forna glans, berättar ägaren Eva Blank.

Utvändigt ger Gula villan ett lite luggslitet intryck. Men invändigt är långtidshotellet i toppskick. Nästa projekt är att återge huvudbyggnadens fasad dess forna glans, berättar ägaren Eva Blank.

Foto: Roger Sundberg

Nyköping2023-01-21 07:43

– Det här är det roligaste jag har gjort i hela mitt liv, säger Eva Blank.

Hon sitter vid ett bord i Gula villans rogivande uppehållsrum. I ena hörnet står en gammal – men fungerande – vevgrammofon och här och var står krukväxter, som gnistrande färgklickar mot de vita väggarna. Då och då kommer någon av långtidshotellets gäster ut från sitt rum, hälsar glatt och berättar om sina liv.

Som Emelie Roos och David Håkansson. De är båda sjuksköterskor och har valt att lämna Järna och Stockholm för att ta anställning på Nyköpings lasarett. Men de har inte hittat något permanent boende på sin nya hemort utan har tagit in på Gula villan.

– Fast nu har vi ett hus på gång. Går allt som det ska kan vi flytta in i april eller maj, berättar de.

undefined
Emelie Roos och David Håkansson har tagit in på Gula villan i väntan på att de hittar ett eget boende på sin nya hemort. De har flyttat till Nyköping efter att ha tagit anställning som sjuksköterskor på Nyköpings lasarett.

När paret försvinner ut i ett grådaskigt Nyköping förklarar Eva Blank att det är precis sånt här som gör att hon uppskattar Gula villan: alla de möten med människor som verksamheten bär med sig. Sedan starten 2013 har hon haft 500 gäster från 36 olika länder, som alla har bott i det pampiga huset en månad eller längre.

– Det har varit allt från VD:ar till studenter. Jag har fått möta så många människor från världens alla hörn och med så olika bakgrunder. Gula villan har blivit precis det jag hade hoppas på, säger hon.

undefined
500 gäster från 36 länder har bott på långtidshotellet under verksamhetens 10-åriga historia. "Det är fantastiskt att få möta så många människor", säger Eva Blank.

Det har inte varit någon problemfri resa att skapa ett framgångsrikt långtidshotell på den anrika fastigheten. Den pampiga huvudbyggnaden på Västra Kvarngatan uppfördes 1790 och har en fantastisk utsikt över Nyköpingsån. När Eva Blank köpte huset såg hon dess potential – men hon var inte beredd på hur stort renoveringsbehovet var.

Företaget och verksamheten i huset startade 2013. Ett hyrköpsavtal på två år tecknades med dåvarande ägare. Till en början var det mest studenter och flygpersonal som tog in på långtidshotellet – men verksamheten gick bra. När hyrköpsavtalet löpte ut kunde köpet genomföras.

undefined
Huvudbyggnaden uppfördes 1790. För tio år sedan startade Gula villan sin verksamhet i huset.

Några år senare kom smällen: Brandskyddet dömdes ut och det stod klart att stora investeringar var av nöden. Eva Blank bestämde sig för att löpa hela linan ut.

– Vi gjorde en totalrenovering av huset invändigt. Det var fruktansvärt tufft. Vi tvingades ha stängt i drygt ett år.

Renoveringen har gjort Gula villan till vad det är i dag. Långtidshotellets gäster möts av fräscht boende, som sätter en ära i ordning och reda. Trots att de 16 rummen nästan alltid är bokade, står disken aldrig framme i det gemensamma köket och uppehållsrummet är alltid välstädat.

undefined
Sirpa Munne är tillsammans med Gudrun Tano hotellets stöttepelare. "Utan dem skulle verksamheten inte fungera så bra", säger Eva Blank.

De två anställda, Sirpa Munne och Gudrun Tano, är hotellets stöttepelare och ser till att allt fungerar, berättar Eva Blank.

– Men de ordningsregler som gästerna förbinder sig att följa bidrar också till den fina stämningen här, säger hon.

Gula villans resa är inte slut utan nya äventyr väntar runt hörnet. Nästa projekt är att återge huvudbyggnadens fasad dess forna glans. Dessutom ska det vackra, men slitna, gårdshuset renoveras. Tanken är att gårdshuset så småningom ska inrymma två större rum med sovloft.

undefined
Brandskyddet dömdes ut och en omfattande renovering genomfördes. I dag är huset i toppskick invändigt.

De pengar som satsas i byggnaden kommer från de hyror som Gula villans gäster betalar, berättar Eva Blank.

– På så sätt är gästerna med och bevarar en del av Nyköpings kulturarv. Huset har en över 230 år lång historia. Men det har nog aldrig bott som många människor från så många olika länder i huset som under de senaste 10 åren.

Fastigheten Gula villan

Gula Villan tillhör fastigheten Läroverket 18. Huvudbyggnaden uppfördes 1790 och har i omgångar byggts på med våningsplan. I dag har huset tre våningar på totalt 312 kvm. Byggnaden har fungerat som kontorsbyggnad och bostad. På 1930-talet var det läkarmottagning på bottenplan och läkarbostad på mellan- och vindsplanet. Kommunen övertog senare ägandet med uthyrning av kontor. På 80-talet såldes huset till en privat ägare. På gården ligger även ett gårdshus som uppfördes 1850.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!