Så här blir nya akutmottagningen – bygget snart klart

SN besöker den nya akutmottagningen i Nyköping som snart står färdig för inflytt. Men än är vissa delar fortfarande en byggarbetsplats. "Det ska gå på en förmiddag", säger verksamhetschefen Karin Svalgård om flytten.

Karin Svalgård, verksamhetschef på akuten, ser ut över det första väntrummet utanför akutavdelningen, än så länge omöblerat.

Karin Svalgård, verksamhetschef på akuten, ser ut över det första väntrummet utanför akutavdelningen, än så länge omöblerat.

Foto: Eira Desax

Nyköping2023-09-22 12:05

Datumet för flytten till det nya akutenbygget närmar sig. Tidningen har tidigare raporterat om bygget.

SNs reporter möter upp Karin Svalgård, verksamhetschef på akuten, vid lasarettets huvudentré för att få en inblick i de nya lokalerna. Verksamhetens projektledare för bygget, Konny Hellmark, är också på plats.

Genom en bakdörr leds vi upp till det som ska komma att bli den nya entrén till akutmottagningen. 

undefined
Utanför huvudentén till den framtida akutmottagningen står Karin Svalgård, verksamhetschef för akuten tillsammans med verksamhetens projektledare för bygget, Konny Hellmark.

– Här kommer man sen komma in som patient och här svänger man in med bilen, säger Karin Svalgård när vi är framme.

Dit hon pekar står det för tillfället maskiner och byggmaterial. Till vänster om entrén finns en annan dörr, dit infektionspatienter kommer att hänvisas.

– Antagligen kommer vi ha infektionssjukdomar i all tid och evighet och för att förenkla arbetet kring smittspridning ska vi kunna separera patienter redan innan de kommer in. Och här har vi ju bra förutsättningar för det, säger Karin.

Här finns det fler infektionsrum än på den nuvarande akutmottagningen. 

undefined
Karin Svalgård, verksamhetschef på akuten, ser ut över det första väntrummet utanför akutavdelningen, än så länge omöblerat.

När patienter kommer in i väntrummet möts de först av en receptionist och ett väntrum. 
 

Det finns möjlighet att göra en första bedömning av patientens tillstånd i ett undersökningsrum direkt i anslutning till väntrummet innan patienten kommer in på akutmottagningen, alternativt hänvisas till vårdcentral och om möjligt åtgärdas problemet direkt av läkaren. 

undefined
Till vänster i bild syns bås för patienter och till höger i bild den så kallade "teamdesken" för personalen. Karin Svalgård och Konny Hellmark visar runt.

I den bortre delen av korridoren pågår fortfarande bygget och den är därför inte är möjlig att besöka. Där kommer infektions- och barnavdelningen att vara.

Till skillnad från den nuvarande akutmottagningen kommer det att finnas två väntrum även inne på avdelningen, där man kan vänta på provsvar, röntgen eller liknande. 

– Vi vill ha närhet och översikt över våra patienter, säger Karin Svalgård. 

Rummen ser snarlika ut för att personalen ska kunna vara så flexibel som möjligt. Några rum kräver specialutrustning, som till exempel gipsning, barnutrustning och gynekologrummet. 

undefined
Karin Svalgård, verksamhetschef på akuten, i ett av de nya akutenrummen.

En stor skillnad på det gamla och nya bygget är att den nya mottagningen är större. I ambulansinfarten får åtta ambulanser plats i den nya, till skillnad från den gamla som får plats med tre. Även akutrummen är betydligt större än i de gamla lokalerna och det finns ett helt eget rum avsett för anhöriga.

undefined
Inne på ambulansinfarten står för tillfället en lastbil som har levererat möbler. När akuten är klar kommer åtta ambulansbilar få plats.

Flytten innebär noggrant planerande. I över ett år har planeringen pågått och den 28 februari nästa år väntas det hela genomföras. 

– Vi är väldigt optimistiska men det ska gå på en förmiddag. Det är vi övertygade om, säger Karin.

– Vi kommer ju flytta under pågående verksamhet så det krävs enormt mycket planering. Personal och jättemycket utrustning ska flyttas och kanske patienter.

undefined
Möbler lastas av och monteras på ambulansinfarten.

För personalen är detta ett unikt tillfälle att göra övningar i de än så länge tomma lokalerna.

– Vi har bland annat tränat på traumalarm, hjärtstopp och hur lång tid saker tar. Vi kommer också att ha workshops om framtida arbetssätt, säger Karin Svalgård.

I ytterligare ett halvår kommer personalen att kunna nyttja de tomma ytorna för övningar. Därefter blir flytten verklighet.

– Det känns jättebra, vi kommer ha superbra lokaler. Vi kommer behöva ompröva hur vi arbetar och kunna göra det mycket bättre hoppas jag, säger Karin Svalgård.

Om nya akutmottagningen

Den nya mottagningen beräknas kunna ta emot 30 000 patienter med ett snitt på 83 patienter per dygn, jämfört med den nuvarande akutmottagningen som år 2022 tog emot ungefär 29 000 patienter med ett genomsnitt på 80 patienter per dygn.

I de nya lokalerna kommer det att finnas tre akutrum, 19 undersökningsrum, fyra bedömningsrum, tre infektionsrum, sex övervakningsplatser, två sängar och fyra OBS-platser. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!