Få kvinnor i bolagsstyrelser – men här är goda exempel

Det är fortsatt låg andel kvinnor i styrelsen för de sörmländska bolagen. Det framgår i en dagsfärsk rapport från Östsvenska handelskammaren.

Jonna Hedlund är projektledare för 100-listan.

Jonna Hedlund är projektledare för 100-listan.

Foto: Privat

Nyköping2023-11-22 18:33

Östsvenska handelskammaren har åter kartlagt jämställdheten i styrelserummen. Andelen kvinnor är i snitt 24 procent. Utvecklingen verkar ha stannat av, konstaterar Jonna Hedlund, projektledare för 100-listan, ett nätverk av kvinnor med kompetens och vilja att ta sig an styrelseuppdrag. 

– Det finns många studier som visar att jämställda bolagsstyrelser och företag presterar bättre i värdefulla nyckeltal som lönsamhet och tillväxt. Det är inte bara en fråga om att män och kvinnor ska ha samma möjligheter, säger hon.

Resultaten i undersökningen indikerar att allt fler företag inser vikten av att ha en aktiv och jämställd styrelse men att få företag tar ett steg i den riktningen.

– Nästan 70 procent av företagen tycker att det är viktigt med jämställda styrelser men knappt hälften svarar att de arbetar för det. Det finns en del att jobba med, säger Jonna Hedlund.

I topp när det gäller kvinnlig representation i styrelsen ligger branschen "Hälsa och sjukvård" med 41 procent kvinnor, följd av företag som arbetar med fastighetsverksamhet.

Nyköping är en av de sörmländska kommuner som har högst andel kvinnor i styrelserna, totalt 30 procent. Bolagen i Oxelösund och Trosa ligger under snittet med 15 respektive 14 procent kvinnor i styrelserna.

Jonna Hedlund tror att tid och tradition kan vara en förklaring till den sneda könsfördelningen i styrelserummen.

– Styrelsearbete är ett långsiktigt arbete, man sitter ofta på sitt uppdrag ett visst antal år. Många rekryterar via sitt närmaste nätverk och det är betydligt fler män i näringslivets toppskikt. Det gäller både ordföranden och vd:ar. 

100-listan var ursprungligen en lista med hundra kvinnor redo för styrelseuppdrag. Den ska ta död på argumentet att det saknas kvinnlig styrelsekompetens.

– Nu har vi närmare 150 kvinnor på vår lista. Det visar tydligt att det visst finns kvinnor som kan arbeta i styrelserna. 

På Östsvenska handelskammarens "Vita lista", alltså bolagsstyrelser med en fördelning på minst 40 procent kvinnliga ledamöter i styrelsen, finns nedanstående bolag med säte eller verksamhet i SN-kommunerna:

Norrköpings Tidningars Media 

Cyclife Sweden 

Kärnkraftsäkerhet och Utbildning Aktiebolag

Stopp Matmarknad i Gnesta 

Folktandvården Sörmland 

Asfaltsgruppen Öst 

Bilbörsen

Nyköpingshem 

HSB Sörmlandsbostäder 

CTT Systems 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!