Precis som på många andra platser i Sverige och andra länder så gick folk man ur huse under söndagen för att visa att man bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism.
Britt- Marie Sundell och Lennart Fast deltog tillsammans med ett hundratal andra människor i fackeltåget. Deltagarna samlades i Teaterparken under söndagen och vandrade tillsammans med de andra gågatan upp till Stadshuset där det bjöds på tal och sång.
Nyköpingsparet har tidigare deltagit under minnesdagen och även nyckelskramlat vid Stadshuset.
– Förintelsen har hänt och kan hända igen. Demokratin är tillbakaträngd på många håll i världen, som i Polen och Ungern där pressfriheten inskränks. Vi måste värna demokratin i dag, menar Lennart Fast.
– Det känns hoppfullt att vi är fler än vanligt, konstaterar Britt-Marie Sundell.
Åttondeklassare från Nyköpings högstadium och andra skolor som deltagit i Toleransprojektet fanns även på plats.
– Det är ett socialpedagogiskt projekt där eleverna jobbar med olika tema och lärt sig bland annat om människovärde och etik. Vi avslutar även med exkursionsresor till minnesplatser i bland annat östra Polen, berättar läraren Ola Flennegård som även underströk att det är frivilligt för eleverna och deras syskon och familjer att delta i minnesdagen.
Gymnasieeleven Miranda Viberg höll ett inledningstal där hon underströk att "nazisterna aldrig talade om förintelsen utan om att förena nationen. De talade om ett vi och dom".
– Precis som Sveriges tredje största parti, SD, gör när de talar om en essens som gör skillnad. Ett vi och dom, sa Miranda Viberg.