Fåfängan får nobben från Nyköpings kommun

Nästa vecka öppnar Fåfängan efter vintern. Nyköpingsbornas nya sommarhäng siktar på ännu en säsong fylld av musik, festivaler, barnteater och utomhusbio. Men premiärglädjen solkas av negativt besked från Nyköpings kommun.

Foto:

Nyköping2015-04-22 07:16

Bröderna Love och Isak Blomster rensar bort vissnade fjolårsblommor från Fåfängans rabatter. Det är dags att rusta det gamla torpet inför Valborg då föreningen Fåfängan drar i gång vårens kulturverksamhet.

– Det blir valborgsbrasa, körsång och tipspromenad, berättar Love Blomster.

Fem år har gått sedan bröderna under en promenad upptäckte det nedgångna 1700-talstorpet och bestämde sig för att bygga upp en kulturell oas. I dag har Fåfängan blivit ett vardagsrum för Nyköpingsborna sommartid och bara höstmarknaden lockade i fjol 4 000 besökare.

Men när föreningen Fåfängan i vintras sökte föreningsbidrag från Nyköpings kommun till sommarens verksamhet – allt från barnteater och utomhusbio till konserter och poesifestivaler – blev det tvärstopp.

– Vi träffade kulturnämndens ordförande Carina Wallin i mars och på det mötet fick vi veta att vi inte skulle få några pengar alls. Vi hade ingen verksamhet som politikerna kunde stötta. Det kom som en chock, säger Love.

Upprördheten hörs i rösten. Isak och Love Blomster är rejält besvikna på kommunen – egentligen inte så mycket för pengarnas skull som för själva bemötandet.

– Det är inte kul att få det här svaret efter fem års ideell verksamhet. Vi har kämpat på med extremt knappa resurser och förlitat oss på kontakter och folks goda vilja för att få till en bra kulturverksamhet. Men en förening kan inte gå på knäna hela tiden, säger Isak Blomster.

Även om bröderna Blomster är Fåfängans eldsjälar drivs verksamheten av en förening med ett 50-tal medlemmar. Isak och Love arrenderar däremot på egen hand caféet, och det är en av orsakerna till att Nyköpings kommun inte vill ge Fåfängan kulturbidrag.

I sitt skriftliga svar hävdar kommunen att det är svårt att veta om den kulturella verksamheten på Fåfängan "är baserad på ideell verksamhet i föreningens regi eller om den är att betrakta som ett led i marknadsföringen Bröderna Blomster AB".

– Vi förstår verkligen inte det argumentet. Vi hyr visserligen caféet av Fåfängan men allt annat arbete vi gör här, med trädgård och kulturevenemang, är helt ideellt. Och kommunen hyr ju själva ut sina caféer på Culturum och Nyköpings teater till andra entreprenörer, säger Isak.

Kommunen menar också att Fåfängan inte har någon verksamhet riktad mot barn och unga – en kommentar som får Isak och Love Blomster att häpna.

– Vi har både workshops för barnfamiljer och flera barnteaterföreställningar och i sommar ska vi ha en poesifestival med särskilda inslag för unga. Men det ironiska är att en planerad barnteaterföreställning blev ett av de program vi tvingades stryka när vi fick nej till vårt sökta föreningsbidrag. Vi kan ju inte ta hit en professionell teatergrupp om vi inte har några pengar, säger Isak.

Även om Fåfängan inte får föreningsbidrag kan de söka förlustbidrag till enskilda evenemang – en möjlighet som föreningen utnyttjat tidigare.

– Men ett förlustbidrag tillåter inte föreningen att komma på fötter och till exempel satsa pengar på att rusta de gamla husen häruppe. Det handlar bara om att fylla igen hålen när man går back på ett evenemang, säger Isak.

Bröderna konstaterar att just kulturarbetare ofta förväntas jobba gratis, och de känner att glädjen inför den kommande säsongen solkats rejält av kommunens bemötande.

– Det här tar massor av kraft och energi som vi vill ägna åt verksamheten här på Fåfängan. Vi skulle kunna överklaga kommunens beslut men på ett styrelsemöte bestämde vi gemensamt att inte ägna vår tid åt att bråka utan i stället fokusera på sommaren, säger Love.

Något har programmet ändå fått bantas jämfört med de ursprungliga planerna. Och Isak och Love Blomster personligen vet inte om de blir kvar på Fåfängan nästa sommar.

– Vi ser det här som ett ställningstagande från kulturnämnden att de inte tycker att vår verksamhet är värd något alls. Det är klart att det känns oerhört ledsamt, säger Isak Blomster.

– Jag förstår faktiskt inte vad problemet är. Vi är en förening som skapar kultur och därmed borde vi absolut vara berättigade till föreningsbidrag från kulturnämnden. Grundfrågan kommunen borde fråga sig är ju "hur mycket kultur får vi för de här pengarna" och här hos oss skulle det bli en hel del, inflikar Love Blomster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!