– All frukt som lämnas till insamlingen vid Brandholmen och på Björshults återvinningscentral skickas till biogasanläggningen i Linköping. Fallfrukten blir biogas som kan tankas i bilar och bussar, säger Elin Glanell, kommunikatör på Nyköpings kommun.
Kommunens invånare är glada över att fallfrukten återvinns.
– Det är väldigt uppskattat, särskilt den containern vid Brandholmen där vi har vår trädgårdstipp. Den har vi tömt flera gånger om. Och vi är redan nu uppe i mer än dubbelt så mycket frukt som förra året, säger Elin Glanell.
Mattias Roos är i färd med att klippa häcken och samla in all fallfrukt från gården.
– Förra året hade vi inga äpplen, men i år är det som det brukar vara. Vi gör både äppelmos och mustar äpplena.
Blir det inget spill på den här tomten?
– Jo det blir jättemycket spill. Vi har så sjukt mycket äpplen. Så vi åker till grönsakstippen och där hamnar mycket av fallfrukten, säger Mattias Roos.
Emma Andersson flyttade in i huset för åtta veckor sedan.
Visste du om att det skulle bli så många äpplen?
– Ja det stod i objektbeskrivningen att det var fem äppelträd, ett plommonträd och ett fläderträd. Förra året hade det inte varit så mycket äpplen, men i år är det tydligen det. Vi har kört flera vändor redan till återvinningen, säger Emma Andersson.
På vinden i det nyköpta huset finns flera lådor som är tänkta att kunna förvara äpplena under vintern.
– Den som har bott här från början har nog varit intresserad av äpplen. Men för oss skulle det nog räcka med två träd, säger hon.