Falsk brandman lurade äldre kvinna – tog kontanter

Mannen uppgav att han var från räddningstjänsten och skulle undersöka en gasläcka. En 90-årig kvinna släppte in den falska brandmannen – och blev av med sina kontanter.

"Ett tips är att inte släppa in okända utan att först få se en legitimation", säger Johnny Rydin, förundersökningsledare vid polisen i Nyköping.

"Ett tips är att inte släppa in okända utan att först få se en legitimation", säger Johnny Rydin, förundersökningsledare vid polisen i Nyköping.

Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Nyköping2023-03-06 16:05

Stölden ägde rum i Tystberga på lördagen, berättar Johnny Rydin, gruppchef vid polisen i Nyköping.

– Mannen sa att det hade varit en gasläcka i närheten. Han bad kvinnan sitta på en stol i köket medan han undersökte bostaden.

Efter att ha gått runt i hemmet lämnade den falska brandmannen platsen. Han tog med sig de kontanter som kvinnan förvarade i bostaden.

Brott av den här typen är tyvärr inte ovanliga, berättar Johnny Rydin.

– Ett tips är att inte släppa in okända utan att först få se en legitimation. Är man osäker kan man försöka få kontakt med en anhörig innan man släpper in någon, säger han.

Bedrägerier blir allt vanligare. Enligt polisen anmäldes förra året 21 582 sådana brott i Sverige, en ökning med 86 procent jämfört med 2021. Under samma år gick brottslingarnas intäkter från 339 miljoner kronor 2021 till 619 miljoner 2022.

Tidningen skrev nyligen om att polisen just nu jobbar för att öka medvetenheten bland äldre medborgare, en grupp som ofta drabbas av bedrägerier. Brottslingarnas metoder går ofta ut på att de utger sig för att representera en yrkeskategori – exempelvis poliser, banktjänstemän och brandskyddsexperter – och sedan lurar till sig känsliga uppgifter via telefon, så kallad vishing, eller tar saker från bostaden. 

Mörkertalet bedöms vara stort: många som drabbas skäms och väljer att inte anmäla. Polisen uppmanar dock till att alltid anmäla såväl fullbordade bedrägerier som försök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!