Patienten, som är i 75-årsåldern, går i regelbunden ljusbehandling på mottagningen för hudsjukdomar på Nyköpings lasarett. Nyligen fick hon höra av personal på mottagningen att behandlingen inte längre skulle ges där, och att hon därför skulle bli tvungen att åka till antingen Eskilstuna eller Katrineholm.
– Jag blev väldigt orolig med tanke på min ålder och att tvingas resa upp till tre gånger i veckan. Men också med tanke på alla andra i min situation, säger hon.
Tidningen har den senaste tiden kontaktats av flera patienter som ska ha hört samma rykte. Men uppgifterna om att ljusbehandlingen vid Nyköpings lasarett ska upphöra stämmer inte alls, försäkrar Sol-Britt Lonne Rahm, verksamhetschef för kliniken för reumatologi samt hud- och könssjukdomar.
Att patienter ändå har fått denna information av personal på mottagningen förskräcker henne.
– Jag ser väldigt allvarligt på det.
Nu har personalens närmaste chef fått i uppdrag att reda ut hur det har kunnat hända att felaktig information sprids.
Kliniken för reumatologi samt hud- och könssjukdomar är gemensam för länet och för alla tre sjukhus. Det innebär att personal får resa mellan sjukhusen. Även patienter kan få resa från Nyköping till exempelvis Eskilstuna. Men det gäller inte, och kommer inte att gälla, för äldre patienter som behöver ljusterapi, försäkrar Sol-Britt Lonne Rahm.
För närvarande är personalsituationen mer ansträngd, eftersom en läkare gått i pension och en ST-läkare inte är i tjänst. Men liknande har hänt förr. Någon organisationsförändring är det inte frågan om, enligt Sol-Britt Lonne Rahm.
Den patient som tidningen talat med är lättad över att kunna fortsätta sin behandling i Nyköping. Samtidigt undrar hon fortfarande om inte någonting kommer att hända med mottagningen, och har känslan av att personalen är orolig.
– Personalen verkar otrygg, säger hon.
Enligt Sol-Britt Lonne Rahm har det funnits planer på att mottagningen i Nyköping skulle få nya och bättre lokaler. Så kommer, på grund av det ansträngda ekonomiska läget, inte att ske i närtid. Över detta finns en besvikelse hos personalen, enligt verksamhetschefen.
– Det har lett till frustration och besvikelse, säger Sol-Britt Lonne Rahm.
Men att personal skulle ha kunnat få uppfattningen att mottagningen ska stänga eller att ljusterapin upphöra borde inte vara möjligt, enligt henne.
– Nej. Det låter väldigt konstigt, säger Sol-Britt Lonne Rahm.