– Vi blir 15 till 20 personer idag, säger Eva Fredriksson.
När tidningen hälsar på vid den årliga kräftskivan i Nyköping dukar Eva Fredriksson fram kräftorna. Gästerna anländer en efter en till den hyrda lokalen. Den långa traditionen har hållit i sig oavbrutet och i år är det 50-årsjubileum. Otaliga är de kräftor som konsumerats.
Lennart Wiklund och Lennart Fredriksson tillhör den äldsta generationen. De sådde fröet till den nu starka, livskraftiga traditionen.
– Det är helt fantastiskt. Kräftskivan startade hemma hos mig och Maggan. Vartannat år har det varit hemma hos mig och vartannat år hos Lennart. Det har gått bra. Vi har alltid haft trevligt på våra kalas, säger Lennart Wiklund.
Han tillägger:
– Vart femte år har vi bjudit med våra barn och barnbarn, då får de vara med.
Coronapandemin har inte satt några käppar i hjulet för traditionen – familjerna har lyckats hålla igång kräftskivorna.
– Vi har kört ändå och suttit ute, säger Eva Fredriksson.
Totalt tre generationer är på plats under årets kräftskiva, men det finns de i släkten som inte äter kräftor.
– Jag tycker inte att det är gott. De faller mig inte i smaken, säger barnbarnet Linnéa Wiklund.
När tidningen pratar med Eva Fredriksson dagen efter kräftskivan berättar hon att familjerna haft det väldigt trevligt.
– Vi sjöng visor. Vår sons sambo hade en förstärkare med sig och då blev det lite mer tryck i låtarna, säger hon och skrattar.