– Det händer att barn och föräldrar inte träffats på flera veckor. Det kan bli ett ganska spänt möte eftersom förväntningarna är så höga. Vi hoppas att det här ska bli en bra miljö som gynnar mötet och stärker relationen mellan förälder och barn, säger Ingela Hagström sjuksköterska på Psykiatriska kliniken i Nyköping.
Tidigare har det inte funnits någon bra plats där föräldrar som vårdas inom psykiatrin har kunnat träffa sina barn. Eftersom barn inte får vistas på avdelningen har mötena fått ske i en liten sluss. Där har det bara funnits två sittplatser och andra människor har passerat genom slussen.
I det nya familjerummet sitter det färgglada planscher på väggarna. Där finns dvd-filmer, spel och leksaker och en plats där familjerna ska kunna fika.
– Tanken är det ska finnas flera rum i rummet. Det finnas något som passar för alla åldrar, något som passar för de allra minsta barnen men även något för 17-åringar, säger Ingela Hagström.
Sedan 2010 har barn som är närstående i hälso- och sjukvården rätt att få information, råd och stöd för att kunna hantera anhörigas fysiska eller psykiska sjukdom.
– Det här är ett steg i rätt riktning. Det är en demokratisk fråga, att barn ska få veta om föräldrars sjukdom, säger Anita Airaksinen, kurator inom psykiatrin i Nyköping.
Anita Airaksinen berättar att det inom psykiatrin finns historisk tradition av en miljö som inte tagit hänsyn till barnen.
– Nu ser vi en förändring att man börjar tänka på hela människan i sitt sammanhang, att en patient också kan vara förälder, säger hon.