"Får intrycket att de försöker skrämmas"

Experter på tryckfriheten rasar mot formuleringarna i Nyköpings kommuns sekretessavtal. "Det är idiotiskt och alldeles fel", säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet: "Jag kan inte dra mig till minnes att jag sett ett kommunalt dokument som är så här galet."

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet: "Jag kan inte dra mig till minnes att jag sett ett kommunalt dokument som är så här galet."

Foto: Mikael Wallerstedt

Nyköping2020-01-24 20:28

– Antingen är det någon form av bottenlös inkompetens, eller så är det ren och skär illvilja som gör att man skriver så här, säger Olle Lundin. 

Han säger att han aldrig under sin tid som professor i förvaltningsrätt sett ett liknande dokument. 

– Jag kan inte dra mig till minnes att jag sett ett kommunalt dokument som är så här galet. Man får nästan intrycket att de försöker att skrämma personalen till absolut tystnad när de för in formuleringen om fängelse. Det är ju fullständigt onödigt, säger Olle Lundin.

Det är sant att meddelarfriheten kan upphävas om det rör uppgifter med kvalificerad sekretess och som omfattas av tystnadsplikt. Både skol- och socialtjänstpersonal har tystnadsplikt när det gäller känslig information om personer som de träffar i sina jobb. Men det innebär inte att personalen inte ska kunna berätta för medierna om missförhållanden, påminner Olle Lundin.

– Meddelarfrihetens syfte är ju att man ska kunna ringa till media och säga att på den här förskolan slår personalen barnen, eller här slösar vi med alldeles för mycket pengar, eller chefen är galen, eller vad som helst, säger Olle Lundin.

Inte heller kan han dra sig till minnes att någon offentliganställd hamnat i fängelse för att ha talat med medierna.

– Möjligen om det handlat om rikets säkerhet, säger han.

Också Nils Funcke, författare och expert på Tryckfrihetsförordningen, reagerar starkt när han läser sekretessavtalet.

– Det är ofullständigt, vilseledande och djupt beklagligt att svenska myndigheter formulerar sig på det viset, både om det sker i något allmänt cirkulär, men ännu allvarligare är det ju när man stoppar in det i ett avtal som man förutsätter att de anställda ska skriva under, säger han.

Både Nils Funcke och Olle Lundin är övertygade om att justitieombudsmannen skulle kritisera kommunen hårt om någon skickade in en anmälan i ärendet.

– Om någon skulle JO-anmäla kommunen för det här, skulle JO rikta väldigt skarp kritik. För JO är väldigt försiktig med sådana här dokument, för man får inte vara vilseledande eller på något sätt hota personalen, säger Olle Lundin.

Nils Funcke:

– En kommun som tar de grundläggande friheterna på allvar bör dra tillbaka det här och säga att de beklagar det. Och sedan formulera om det på nytt så att det blir i enlighet med svensk demokrati och grundlagsregler, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!