Färre använder kontanter: "Så mycket smidigare"

Kontantanvändning har minskat med 40 procent under 2010-talet. Fredrik Sköld känner igen sig. "Jag vet knappt hur de nya sedlarna ser ut" säger han.

Fredrik Sköld har varit och handlat. Och han betalade med kort som vanligt. Han brukar plocka ut ett par hundralappar i månaden för att "det kan vara bra att ha", men men de brukar vara oanvända vid månadens slut.

Fredrik Sköld har varit och handlat. Och han betalade med kort som vanligt. Han brukar plocka ut ett par hundralappar i månaden för att "det kan vara bra att ha", men men de brukar vara oanvända vid månadens slut.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Nyköping2020-05-02 20:49

– Jag använder knappt kontanter alls. Jag brukar ta ut ett par hundra varje månad för att det kan vara bra att ha, men de brukar vara oanvända vid månadens slut, säger Fredrik Sköld.

2019 fanns det kontanter till ett värde av 62 miljarder kronor i omlopp i Sverige, vilket kan jämföras med 103 miljarder 2010. Siffrorna kommer från Riksbanken. Företaget Bankomat ser ungefär samma utveckling. 2019 togs det ut sedlar till ett värde av 83 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 135 miljoner fem år tidigare.

En snabb koll vid bankomaten på Storgatan visade samma tendens hos Nyköpingsborna.

– Det är så mycket smidigare med kort. Jag kan gå in och titta i kontoutdraget direkt hur mycket pengar som gått åt. Det är lättare att hålla koll på utgifter och intäkter, säger Fredrik.

Tvärtemot vad en del experter säger alltså?

– Ja, det är lättare att se utgifterna så här tycker jag. Och var man lägger pengarna.

Äkta paret Anders och Gunnel Eklund kompletterar varandra bra. Anders gillar inte alls kort medan Gunnel både använder kort och swishar.

– Jag är gammalmodig. Det är en gammal vana. Sedan har jag en rik fru, säger Anders med ett skratt.

– Han är så envis, skjuter Gunnel in.

Gunnel gick över till att använda sig mer av kortet för sex-sju år sedan och kan inte tänka sig ett bättre sätt att handla. 

Siffrorna, som pekar mot mer kortanvändning, är en bekräftelse på vad de som jobbar i affär ser också.

– Men det är fortfarande många som betalar med kontanter. Vi trodde att det skulle minska, men det har inte minskat i den omfattning som vi trodde, säger Carina Löf Andersson, varuhuschef på Åhléns.

Hon tror att runt fyra-fem procent av köpen görs med sedlar och mynt fortfarande. 

– Det är främst äldre som handlar med kontanter, men det är ganska blandat i varje fall. Jag kan tänka mig att det är många som kanske är ombud för föräldrar och äldre och då får de kontanter.

 I klädaffären Cubus har man sedan några veckor tillbaka helt gått över till kortförsäljning på grund av pandemin.

– En del försöker att betala med kontanter men om man säger att vi inte tar några just nu så förstår de. Vi har haft några yngre tjejer som bara haft kontanter på sig och inget kort men då har vi försökt ringa föräldrar eller så har jag betalat och de har swishat mig, men det är ingen om protesterat, säger Angelica Eriksson 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!