Färre larm till räddningstjänsten: "Ett trendbrott"

Sörmlandskustens räddningstjänst gjorde färre utryckningar år 2020 jämfört med året innan. "Ett trendbrott, säger verksamhetsstrateg Thomas Ydrenius.

Trafikolyckor är den enskilt vanligaste orsaken till att räddningstjänsten rycker ut.

Trafikolyckor är den enskilt vanligaste orsaken till att räddningstjänsten rycker ut.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2021-02-09 06:44

Trafikolyckor är den enskilt vanligaste orsaken till att räddningstjänsten rycker ut. Under året åkte brandmännen för att hjälpa till med räddningsinsatser vid 252 trafikolyckor. Skogsbränder, gräsbränder och bränder i byggnader är andra vanliga larm.

Räddningstjänsten noterar nu en kraftig minskning av antalet utryckningar i regionen förra året, 1 305 jämfört med 1 445 utryckningar år 2019.

– Trenden har annars varit att det blivit fler och fler händelser under hela 2000-talet. Det har ökat hela tiden men nu är kurvan bruten, säger Thomas Ydrenius.

En försiktig analys är att minskningen beror på pandemin.

– Fler jobbar hemma och det betyder att färre är ute på vägarna. Samtidigt är det större chans att tidigt upptäcka att något är fel hemma, säger Thomas Ydrenius.

En av de största anledningarna till utryckning gäller automatlarm. Under 2020 körde brandbilar ut och vände på 233 automatlarm hos bland annat företag och institutioner.

– Det är larm vi inte vill ha. Det kan finnas många orsaker till att ett larm utlösts. Ibland är det hantverkare, ibland är det en intryckt larmknapp.

Det har hänt att automatlarm utlösts av att någon rökt på sitt arbetsrum, men de utryckningarna är numer så gott som obefintliga, säger Ydrenius.

Antalet utryckningar till bilbränder, hjärtstopp och för att hjälpa ambulansen ökade år 2020. Då gjorde Sörmlandskusten även betydligt fler insatser i Södertälje kommun än året innan, 38 jämfört med 21.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!