Januari och februari är tuffa månader för förskolorna i Nyköping, med många sjukskrivningar. Så även i år. Samtidigt minskar kostnaden för timvikarier i den kommunala förskolan med nästan 60 procent under de två senaste åren. Den totala lönekostnaden har dessutom minskat med lite drygt 3 miljoner kronor sedan 2014.
– Det har varit många sjuka. Vi har fått rodda ordentligt med vår egen personal för att styra om och hjälpa varandra, säger förskolechef Marianne Eriksson vid Oxelgårdens förskola i Stigtomta.
Kommunen lägger dessutom mindre pengar på löner under 2015 jämfört med 2014 och utbildningschef Anna Thörn är inte förvånad. Hon utesluter inte att lönekostnaderna kommer minska ytterligare framöver.
– Om vi hade fortsatt med den laguppställning vi hade första januari i år, vikarier och fastanställda, så skulle vi gå 24 miljoner minus, säger hon.
Förskolan har gått back de senaste åren men Anna Thörn ser fler poster att spara pengar på, som på lokaler och bättre samordning. När det gäller lönekostnaderna är timvikarier det som kommunen i första hand vill minska kostnaderna på.
– Vi har lite för lätt tagit in vikarier och därmed ökat vår kostnad. Vi måste hitta andra lösningar och jobba mellan husen, säger Anna Thörn.
Vad tänker du om att ni har en budget som ni har svårt att hålla?
– Min bedömning är att den bör räcka. Trodde jag inte det skulle jag inte sitta här. Självklart skulle jag inte säga nej till mer pengar men vi ligger lite högre i peng än många andra kommuner gör.
Under februari månad var SN i kontakt med vikariebanken som då var tom. Det fanns inte några direktiv enligt HR-avdelningen, som sköter vikariebanken, att annonsera efter vikarier. Samtidigt letar förskolorna efter kompetent personal vid sjukdomstoppar. Oxelgården som exempel använder två pensionerade pedagoger vid krislägen.
Ni säger själva att det är viktigt med bra kompetens. Varför har ni inte annonserat efter det till vikariebanken?
– Jag har inte sagt nej till det och vi kommer att annonsera. Vi håller på med en rekryteringsinsats för att få fler bra sökande, säger utbildningschef Anna Thörn.
Förskolechefen Marianne Eriksson tycker att timvikarier är bra vid krislägen men vill samtidigt ha en till fastanställd för att undvika just visstidsanställda.
– Jag vill ha en husresurs. En barnskötare med god kompetens som servar mina avdelningar vid sjukdom. Den personen skulle nästan aldrig vara övertalig utan skulle kunna ersätta personal året runt.
Berätta! Hur ersätts personalen på ditt barns förskola, när pedagogerna är sjuka? Mejla peter.alexis@sn.se eller ring 0155-76797.