– Ett syfte med lagen är att minska antalet oseriösa tobakshandlare, säger Feras Al-Baz, tillsynshandläggare på Nyköpings kommun.
Feras Al-Baz handlägger tobaksärenden och var med under en myndighetsgemensam tillsyn i slutet av förra veckan.
– Vi försöker förklara varför vi är där och hoppas att det finns förståelse, säger han.
Den nya tobakslagen trädde i kraft 2019 och innebär bland annat tillståndsplikt för att sälja tobaksprodukter. Antalet tobakshandlare i Nyköping har minskat sedan lagen infördes, från 61 handlare år 2019, till 44 handlare i år, förklarar Feras Al-Baz.
– Jag tror att minskningen har med lagändringen att göra.
När man ansöker om tillstånd får man betala en avgift och i Nyköping ligger den på 8 000 kronor.
– Det kanske kan få folk att inte söka eftersom man får betala den summan men inte vet om man får tillståndet. Det kan också vara så att man inte vill gå igenom själva processen, säger Feras Al-Baz.
Svenska Tobaksleverantörsföreningen presenterade nyligen resultat från en mätning 2021 där 10 000 cigarettpaket från marken och papperskorgar undersöktes. Antalet icke-beskattade cigaretter i Sverige uppgick till nio procent.
– Ett sätt att motverka illegal handel kan vara att branschen informerar handlare om vad det innebär att sälja illegala cigaretter, säger Jonas Lundqvist, generalsekreterare.
Han fortsätter:
– Problemet med piratkopierade cigaretter är att de idag är så skickligt gjorda att man som lekman har svårt att se skillnaden.