Fastigheten Mjölkflaskan 8 ligger längs med Kungsgatan och har vårdcentralen och Södermanlands Nyheter som hyresgäster. Fastigheten har fått 224 solcellsmoduler monterade på taket för att förse den med förnybar el.
Fabian Richert, elmontör på Save by solar har ansvaret för driftsättningen av anläggningen. Han tycker att det är intressant att jobba med solenergi.
– Jag tycker att det här är fruktansvärt roligt. Jag har testat vanliga villainstallationer, gallerior, industrier och rest runt i Europa och känner att det är en mening i vad jag gör. Det är inte bara att något drar energi, utan att det faktiskt ger energi och att den är hållbar, säger Fabian Richert.
Redan tidigt bestämde han sig för att jobba med hållbar el.
– Det var därför som jag utbildade mig till elektriker från första början. Jag ville jobba med hållbar el för att det är någonting som behövs, säger Fabian Richert.
De 224 solcellsmoduler som har monterats på Klöverns fastighet kommer att ha en årlig elproduktion på 70 000 kilowatttimmar.
– Det räcker till att köra 370 000 km med elbil eller ladda en mobil fem miljoner gånger. Årsproduktionen skulle även räcka till hushållselen för 14 villor, säger Lucas Karlsson, regionansvarig på Save by solar.
På fastighetens tak har utrymmet för att montera solceller utnyttjats till det maximala.
– I det här fallet har vi utnyttjat all rimlig takyta, hade det funnits mer takyta hade anläggningen förmodligen varit större. Solcellerna kommer att förse fastigheten med 25 procent el av det årliga behovet, säger Lucas Karlsson.
Hur ser det ut med intresset för solenergi hos fastighetsägarna?
– Vi ökar kraftigt i landet, vi ser ett växande intresse. Hållbarhetsfrågan blir allt viktigare, säger Lucas Karlsson.
Johanna Åndberg, affärsenhetschef på Klövern i Nyköping är beställare av anläggningen.
– Vi har högt ställda miljömål. Fastighetsbolag gör av med mycket energi, det är vårt ansvar att spara så mycket det går säger, Johanna Åndberg.
Att installera en solcellsanläggning är lönsamhetsmässigt en långsiktig satsning.
– Det här är inte de mest lönsamma projekten vi gör, det är lång återbetalningstid. Det här är rena miljöperspektiv. Vi skulle kunna få bättre avkastning på pengarna någon annanstans. Men med solenergin sparar vi på vår miljö, säger Johanna Åndberg.