Felaktiga munskydd för över 1,5 miljoner

Nyköpings kommun har köpt in undermåliga munskydd för sammanlagt 1,56 miljoner kronor.

Nyköpings kommun uppger nu att man köpt undermåliga munskydd för sammanlagt över 1,5 miljoner kronor.

Nyköpings kommun uppger nu att man köpt undermåliga munskydd för sammanlagt över 1,5 miljoner kronor.

Foto: Johannes Tångeberg

Nyköping2021-02-06 19:24

Tidningen har i flera artiklar berättat om att kommunen köpt in munskydd som senare visade sig undermåliga. Det handlar dels om munskydd som var för gamla, dels om sådana som inte varit avsedda för medicinskt bruk.

Trots upprepade frågor från tidningen, har kommunens division för social omsorg inte kunnat redovisa när och till vilken kostnad munskydden köpts in. Förrän nu. Kommunen har tidigare uppgett att undermåliga munskydd köpts in för drygt 900 000 kronor, moms inräknat, men här ingår bara de munskydd som var för gamla. 

Nu står det dock klart att de icke medicinska munskydden kostat 813 000 kronor exklusive moms. Av den aktuella fakturan framgår även att de icke medicinska munskydden köptes in i mitten av juni.

 Sammantaget innebär detta att kommunen lagt ut 1 563 000 kronor, exklusive moms, på felaktiga munskydd.

Jan Holmlund är chef för division social omsorg, och har nu initierat en översyn över hur skyddsutrusningen har hanterats. Han säger att kommunen för en dialog med leverantörerna, men kan inte säga om det handlar om att kommunen skulle kunna få tillbaka pengarna eller på annat sätt kompenseras.

– Vi har kontakt med våra leverantörer om de inköpta munskydden, kring pris och kvalitet, säger han.

Det var Linda Svensk, enhetschef på Rönnlidens äldreboende, som upptäckte att munskydden inte var godkända. Men trots att hon hörde av sig till chefer inom division social omsorg, drogs de felaktiga munskydden inte genast tillbaka.

Nyligen hade hon ett möte med divisionsledningen, och där medgav man enligt Linda Svensk att det brustit i hanteringen av munskydden.

– Vi har haft ett bra och konstruktivt möte där jag fick komma med förslag och idéer kring hur genomlysningen ska göras och om hur man ska se till att sådant här inte händer igen i framtiden. De bekräftade hela min version och bad om ursäkt, säger hon.

Jan Holmlund, som tidigare hävdat att de felaktiga munskydden drogs tillbaka redan i mitten av november, vill nu inte uttala sig om hur länge munskydden användes efter att Linda Svensk varnat för dem.

– Jag vill inte föregripa genomlysningen, säger han.

Men han säger att granskningen av hur skyddsutrustningen hanterats görs just för att man upptäckt brister. För att undvika liknande fel i framtiden, ska skyddsutrusning framöver köpas in och lagerhållas central. Dessutom ska ytterligare en medicinsk kvalitetskontroll göras inför inköpen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!