Fem huskurer för psykisk hälsa

Vad kan du göra för att må psykiskt bra? En lista har tagits fram med svar på just denna fråga, för att motverka psykisk ohälsa.

"Vi pratar mycket om självomhändertagande och att prioritera sin återhämtning", säger Anna Jonsson, handläggare på Uppdrag psykisk hälsa.

"Vi pratar mycket om självomhändertagande och att prioritera sin återhämtning", säger Anna Jonsson, handläggare på Uppdrag psykisk hälsa.

Foto: Privat

Nyköping2023-10-18 11:46

De flesta vet vad som krävs för att man ska må fysiskt bra. Träning, god sömn och att äta mycket grönsaker har propagerats i många år. Men vad ska man göra för att må psykiskt bra?

Anna Jonsson, handläggare på Uppdrag psykisk hälsa, var delaktig i Kraftsamlingen som bland annat tog fram denna lista, som färdigställdes med utförlig information i en broschyr. Den används av bland annat skolor, kommuner, regioner och verksamheter, och finns även tillgänglig för privatpersoner.

– Huskurerna är generella råd som alla människor skulle må bra av att följa, men vi har också anpassat dem utifrån olika förutsättningar, behov och situationer, säger Anna Jonsson.

undefined
"Vi pratar mycket om självomhändertagande och att prioritera sin återhämtning", säger Anna Jonsson, handläggare på Uppdrag psykisk hälsa.

De olika anpassningarna är för personer som mår dåligt, för anhöriga, för idrotten, för arbetslivet och för skolåldern 9 till 12 år. 

Hittills har 70 000 exemplar av broschyren beställts och den fortsätter att beställas.

– Den är viktig av många olika anledningar. Det kan tyckas vara ganska enkla och basala råd men om man inte mår bra kan de vara till hjälp. Därför behöver man formulera dem på ett enkelt sätt. Vi vet också att de kan ha betydelse för människor som inte mår bra. Mycket större betydelse än vad man kan tro, säger Anna Jonsson.

Hon fortsätter:

– Kan man komma igång med de har sakerna så är det kanske det som gör att man kan komma vidare och mår lite bättre. Inte helt isolera sig, kanske börjar träffa en vän en gång i veckan, börjar tänka på sig själv, säger Anna Jonsson.

undefined
Ing-Marie Wieselgren var drivande i projektet ända fram tills hon blev mördad i Almedalen, vilket blev en riksnyhet.

Kraftsamling för psykisk hälsa är ett initiativ som togs av Sveriges kommuner och regioner (SKR) 2019 med ett brett angreppssätt och utgångspunkten att psykisk hälsa berör alla. Ing-Marie Wieselgren, dåvarande projektchef för Uppdrag psykisk hälsa fram tills att hon mördades på Almedalen 6 juli 2022, var drivande i projektet.

Inom ramen för arbetet togs fem huskurer för psykisk hälsa fram. Bristen på information kring vad man kan göra för att främja psykisk hälsa var grunden till arbetet.

– Utgångspunkten var att psykisk hälsa berör alla. Lösningarna måste därför vara breda och inkludera hela samhället, säger Anna Jonsson.

De fem psykiska hälsoråden lyder:

1: Bli andfådd minst varannan dag!

2: Prioritera din återhämtning – sätt rutiner för sömn och skärmfri tid!

3: Träffa en vän en gång i veckan!

4: Följ ditt hjärta!

5: Tro inte på allt du tänker – du är inte dina tankar!

Här finns hjälp att få

Mår du dåligt finns flera nummer du kan ringa, bland annat:

Akut? Ring SOS Alarm 112.

Mind Självmordslinjen 90101, öppet alla dagar dygnet runt.

Jourhavande medmänniska 08-702 16 80, är till för dig som söker medmänskligt stöd på natten.

Anhöriglinjen 0200-239 500. En nationell stödtelefon som bemannas av anhöriga. Öppet måndag, tisdag, torsdag, fredag klockan 10–12, 13.30–15 och onsdag 19 till 21. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!