Det hörs dunsande steg från gångtunneln som går under järnvägen vid Östra villastaden. En person som med andan i halsen faller ihop anas nere bland skuggorna i tunneln. Det skulle kunna vara en scen ur en missbrukares vardag, men den här gången är det en filminspelning. I och runt omkring tunneln står ett tiotal personer med mikrofoner och kameror.
– Filmen följer två vänner som befinner sig i missbruk och mår ganska dåligt. I den här scenen har de precis stött ihop med polisen och där går allt fel. De smiter därifrån och hamnar i tunneln där de försöker bemöta varandra och prata om det som har hänt, men det är många hinder i vägen, berättar regissören Jack Elliot.
Filmen "Drogakuten" spelas in och det är ingen tillfällighet att det görs just här. Jack Elliot är uppväxt i Nyköping och har bland annat studerat på Ljud- och bildskolan här.
– Det är spännande att prata om missbruk i en småstadskontext, det är viktigt för mig. En stor del av storyn kretsar kring att mamman till en av ens klasskompisar kan stå i matkön bakom en och höra vad man säger. Det är alltid någon runt en som känner en, det är den känslan vi vill uppnå, säger Jack Elliot.
När tidningen tittade förbi inspelningen är han stressad och hinner inte prata. Efteråt ursäktar han sig.
– Jag var väldigt fokuserad. Det här var den första scenen vi spelade in av filmen och mycket stod på spel. Vi kommer att filma i Nyköping i tre dagar, bland annat vid sporthallen vid Östra skolan och det gamla magasinet vid tågstationen.
Förhoppningen är att filmen så småningom ska kunna visas på tv.
– Målet med filmen är att sälja in den till SVT samt att visa den på filmfestivaler. Det är en spelfilm som bygger på verkliga händelser. Man skulle kunna säga att det är en spelfilm med dokumentärfilmsprocess.
Filmen ska spegla dagen som leder fram till en överdos och springer ur ett Flashbackforum som heter just "Drogakuten", en plats på internet dit en del personer söker sig i stället för till vården när något går fel.
Jack Elliot studerar till vardags filmregi på Dramatiska institutet. Det mesta av filmen spelas in i Nyköping och till sin hjälp har teamet Teater Sörmland.
– De har en stor del i det här, vi får mycket hjälp av dem. Jag som är uppvuxen här vet hur viktiga de är som kulturaktör i staden, hur stor roll de spelar.