Firar 13-årsjubileum genom att skramla vidare

Varje lördag i tretton år har nyckelskramlarna träffats på torget för att ta avstånd mot fanatism, nazism och rasism.

Marie Sälmark började nyckelskramla efter att ha läst om protesterna i SN för tretton år sedan. Hon tycker det är lika viktigt idag. Under lördagen firade hon och runt femton personer 13-årsjubileum.

Marie Sälmark började nyckelskramla efter att ha läst om protesterna i SN för tretton år sedan. Hon tycker det är lika viktigt idag. Under lördagen firade hon och runt femton personer 13-årsjubileum.

Foto: Fredrik Ericsson

Nyköping2021-02-13 14:18

– Vi har inga ledare, inga årsmöten, vi vet att vi ses på torget och vi vet varför, säger Marie Sälmark en av nyckelskramlarna.

Det var den 16 februari 2008 som protest mot att Nyköping hade blivit ett tillhåll för högerextrema grupper började. Högerextremisterna delade ut flygblad, satte upp affischer och sprayade sina budskap runt om i staden. Nyköpingsbor svarade med att samlas och skramla med nycklar, som en fredlig protest. 

Högerextrema grupper har sedan med olika mellanrum dykt upp och spridit propaganda under åren. Nyckelskramlarna har däremot ett konstant mellanrum, varje lördag klockan tolv visar de sin humanistiska ståndpunkt, även under pandemin.

Nyckelskramlandet är inte bara ett avståndstagande mot högerextremism och vardagsrasism utan även en manifestation för det öppna demokratiska samhället som försvarar alla människors lika värde, förklarar Sälmark.

– Vi är inte så vana vid att behöva värna demokratin i vårt land. Vi har alla ett gemensamt ansvar för det samhälle vi vill leva i, säger hon.

Hon beskriver hur de som överlevde Förintelsen varnar människor för att stå tysta och se på.

– Det räcker inte att tyst tänka de rätta tankarna, att ta avstånd i ord, men inte handling. 

Har du något tips hur människor kan agera när de upptäcker vardagsrasism?

– Ställ öppna frågor och be personen att utveckla och förklara hur den tänker.

Hon tycker också frågor kan ställas om hur de själva vill bli behandlade, om de skulle tvingas fly och upplevs vara avvikande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!