Fiskbron stängs av – hela sommaren

Bryggan nedanför Nyköpingshus, Fiskbron, är i så dåligt skick att den har stängts av helt. Det dröjer till i höst innan den är färdigrenoverad.

Fiskbron är avstängd av säkerhetsskäl.

Fiskbron är avstängd av säkerhetsskäl.

Foto: Marcus Langbrandt

Nyköping2019-05-03 17:01

Det var i samband med en besiktning av bryggan som Nyköpings kommun upptäckte bristerna. Flera pålar som bryggan vilar på är av och andra är ruttna. Stenar från muren har också lossat och ramlat ner i ån.

– Vi måste stänga av Fiskbron av säkerhetsskäl. Vi såg att det var så stora skador att vi törs inte släppa ut folk på den helt enkelt, säger gatuchef Tommy Carlsson.

Hela bryggan ska renoveras, men det kommer att dröja. Innan själva renoveringsarbetet kan påbörjas måste kommunen söka tillstånd för vattenverksamhet, något som brukar ta tid. Därefter ska en upphandling göras och rätt entreprenör hittas.

– Det kommer att ta en tid. Förmodligen kommer den att vara avstängd hela sommaren.

Det är dock bara området kring själva bryggan som kommer att vara avstängt under sommaren. Marken kring gamla museet som har sanerats från miljögifter ska snart återställas och inga gator kommer att behöva stängas av.

När själva renoveringen kan börja ska hela bryggan rivas och de 50 pålar som bryggan står på bytas ut. Muren ska också rätas upp då flera stenar nu ligger på åbotten.

Akuta lagningar som har gjorts med betong har börjat släppa. Muren är kallmurad, det vill säga murad med mossa eller annat kallt material i stället för murbruk som håller bättre.

Både brygga och mur är dock tänkta att renoveras så att de ser likadana ut som tidigare.

– Vår avsikt är att göra en likadan brygga som i dag, säger Tommy Carlsson.

Arbetet beräknas kosta 1,2 miljoner kronor.

Att Fiskbron som egentligen är en brygga heter just Fiskbron beror på att den historiskt hade vatten omkring sig på båda sidor.

– Fiskbron som sådan är väldigt gammal. Här tog man upp båtar förr och fiskarna hade marknad här. Då var det vatten på andra sidan, så det var en riktig bro.

Fiskare kom in till Nyköping från skärgården för att sälja sin fisk och kommersen intill Fiskbron pågick en bra bit in på 1900-talet, enligt Sörmlands museum.

Historiskt har Fiskbron även kallats för Återbärsbron. Förklaringen till det namnet är att det blev baksug i vattnet som då låg innanför bron, innan den kröken fylldes ut. Baksuget gjorde, enligt museet, att "mindre trevliga" saker som kom med strömmen flöt in där. Till och med kroppar från människor som hade drunknat i ån kunde flyta in här.

Bron som går över ån mot Östra Trädgårdsgatan, som många misstar för Fiskbron, heter egentligen Korsbron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!