– Genom den här uppsökande verksamheten kan vi nå fler barn som får ett rikt språk och det är ju så viktigt vidare i skolan sedan. Vi har verkligen en möjlighet att bygga en god grund för barnen i utbildningen, säger Ewa Björnfoth, skolchef i Nyköpings kommun.
En ny skollag, med syftet att fler barn ska gå i förskolan, gäller från den 1 juli i år. Kommuner har en skyldighet att ta kontakt med vårdnadshavare till barn som inte går i förskola och reservera förskoleplatser till vissa grupper av barn. Under våren har Nyköpings kommun förberett sig genom att ta reda på vilka barn som ska reserveras platser.
– Det var nio barn som vi kunde ringa in. Vi har gått på om vårdnadshavarna har vistats i Sverige kortare tid än fem år, säger Ewa Björnfoth.
Hittills har ett av barnen börjat i förskolan till följd av arbetet. Det är glädjande, tycker skolchefen.
– Ett barn har ändå börjat av de här nio och vi hoppas att det blir fler, säger hon.
Förutom de reserverade förskoleplatserna har Nyköpings kommun, sedan lagändringen, börjat skicka ut information om förskolan till alla vårdnadshavare med barn i åldrarna tre till fem år inför varje termin, istället för att enbart informera inför hösten det år barnet fyller tre år.
Hur många av de barnen som börjat i förskolan har kommunen inte tittat på, enligt skolchefen. Det rör sig om cirka 70 barn.
– Det är alltså två årskullar ytterligare som får informationen i det uppsökande uppdraget och dessutom kommer de att få det inför varje termin, inte bara inför hösten som tidigare, säger Ewa Björnfoth.
I framtiden kan det bli aktuellt att nå vårdnadshavare genom dörrknackning, säger skolchefen, men än så länge har det uppsökande arbetet bestått av att skicka brev till vårdnadshavare.
Statistik från Kolada för 2022 visar att 98 procent av barnen i åldrarna tre till fem år i Nyköpings kommun var inskrivna i förskolan.
– Den här lagförändringen har ju tillkommit för att man ser att barn blir bättre förberedda rent språkligt för skolan, och för livet, genom att gå i förskola, så det är väldigt positivt att Nyköping har en så hög andel barn som redan går i våra förskolor eller i de fristående förskolorna, säger Ewa Björnfoth.