– Trots allt var Nyköpingsbanan den som hade den bästa punktligheten, även om den inte är acceptabel, säger Katarina Myrberg, kommunikatör på Mälardalstrafik om hur trafiken förbi Nyköping fungerat under januari i år.
Men även om det har varit värre på andra håll, har även resenärerna från och till Nyköping fått utstå många förseningar på sista tiden.
Överhuvudtaget har det varit en krävande vinter för Sörmlands tågresenärer. Först hade SJ stora problem med ett nytt schemasystem, vilket ledde till inställda och försenade tåg under hösten och vintern. I mitten av december tog MTR över trafiken, men problemen fortsatte. Brist på färdigutbildade lokförare och hög sjukfrånvaro till följd av pandemin har varit huvudanledningarna, enligt bolaget.
Problemen har lett till inställda avgångar, och till att punktligheten försämrats jämfört med förra året. Av alla Mälartåg var endast 78 procent i tid i januari, jämfört med 90 procent under hela 2021, enligt statistik från Mälardalstrafik.
Även på Nyköpingsbanan har fler tåg dragits med förseningar sedan MTR tog över. Under hela 2021 gick 92 procent av tågen i tid. Under januari i år hade den siffran sjunkit till 87 procent, enligt Mälardalstrafik.
Företaget Tydal, som bland annat driver sajten Tågstatistik, har tagit fram siffror för hela perioden sedan MTR tog över, alltså från mitten av december till mitten av februari. Den statistiken visar att bara 80 procent av tågen på Nyköpingsbanan var i tid, att jämföra med 88 procent för samma period för ett år sedan.
För enskilda avgångar ser statistiken ännu sämre ut.
Morgontåget från Nyköping till Stockholm 06:44 har varit försenat sju av tolv gånger under februari. Eftermiddagståget tillbaka till Nyköping med avgångstid 17:09 från Stockholm har varit föresenat i åtta av tolv fall mellan den 1 och 16 februari.
Lika illa har det varit för morgontåget från Stockholm till Nyköping 06.44. Här har nio av tolv avgångar varit försenade.
Som försenade räknas de tåg som är fem minuter eller mer sena när de kommer fram till sin slutdestination.
Förseningarna kan ha olika orsaker, och ibland ligga helt utanför tågoperatörernas kontroll. Men en övergripande förklaring till den försämrade punktligheten är den ansträngda personalsituationen till följd av sjukskrivningar, enligt Niklas Ekström på MTR:s presstjänst.