Fler tar steget till eget

Nyföretagandet i Nyköping tar stora kliv framåt. Populärast är att starta eget inom tjänstesektorn, men det finns också branscher som hämmas av ovissheten kring valet.

fredag_2531 som smart objekt-1 kopiera.jpg

fredag_2531 som smart objekt-1 kopiera.jpg

Foto:

Nyköping2014-09-12 19:33

Efter 17 år i restaurangbranschen pockade tankarna om att bli sin egen på allt mer. I början av augusti tog Katarina Hoverman steget och sade upp sig från jobbet som sommelier och servitris.

– Det var ett beslut som mognade fram. Jag fick inte utlopp för hela min kompetens och erfarenhet och till slut vägde inte tryggheten i en fast anställning över längre, säger hon

I det egna företaget Spirit by Me hjälper hon restauranger att utveckla sin dryckesmeny och service. Hon anordnar provningar, håller i en vinskola och föreläser på restaurangskolor. En egen liten nisch i den sektor som är allra vanligast bland nystartade bolag, att sälja tjänster.

Just i år har ovanligt många i Nyköping tagit samma beslut som Katarina. Under de första åtta månaderna ökade nyföretagandet med 10 procent i kommunen och sammanlagt 5,7 procent i östra Sörmland. På riksnivå är siffran blygsamma 0,2 procent.

– Vi har ett flow just nu. Många pratar positivt kring företagande och jag tror att det smittar av sig. När etablerade företagare säger att det är ett bra klimat att starta och driva företag i så törs fler, säger Birgit Båvner, chef på Nyföretagarcentrum.

– Stödet från omgivningen betyder jättemycket för att våga. Jag har fått ett väldigt positivt mottagande och enormt mycket hjälp på vägen från Nyföretagarcentrum, säger Katarina.

Samtidigt har valåret gjort 2014 till en oviss tid för vissa näringar. Det har stormat politiskt kring både restaurangmomsen och rut-avdraget, frågor som kan ha stor inverkan på enskilda krogar och städfirmor. Socialdemokraterna vill höja momsen på restaurangmat och sänka taket för rutavdraget från dagens 50 000 kronor till hälften om de vinner valet.

– Naturligtvis finns det en del som avvaktar just nu. Restaurangmomsen är en ren lönsamhetsfråga och skulle rutavdraget förändras minskar möjligheten att få uppdrag. Det påverkar också de som redan startat, som ligger lågt med att anställa nu, säger Birgit Båvner.

Katarina Hoverman vill jobba mycket mot restauranger och vet att en höjd moms kan bli något hon måste anpassa sig till efter valet.

– Deras budget för kompetensutveckling är väldigt liten redan i dag. Höjs momsen kommer det finnas ännu mindre pengar att lägga på personalen. Men för mig var det ändå klart att jag kör. Det här får bli lite av en testhöst och jag kommer vara väldigt anpassningsbar. Om det krisar får jag hoppa in och servera julbord någonstans i december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om