Det osar i köket på Nyköping strand utbildningscentrum. Eleverna i årskurs ett på restaurang- och livsmedelsprogrammet är i full gång med att laga maten som ska serveras till lunch i skolans matsal. På menyn står grekisk färsbiff, panerad fisk och vegetariska kroppkakor.
– Det är roligt att laga mat, säger Evelina Kruse, en av dem med förkläde och kockmössa.
Klasskamraten Maja Lundin håller med. Båda två berättar att de är sugna på att jobba inom restaurang och har fått blodad tand under utbildningen.
– Jag är nöjd med mitt val och har fått större intresse för branschen, säger Maja Lundin.
Daniel Andersson är biträdande rektor på skolan och programkoordinator för restaurang- och livsmedelsprogrammet. Han säger att det är ett ökat söktryck till linjen.
– Som vi ser nu har vi fullt på våra 60 platser och det har vi inte sett på tio år tillbaka i tiden.
Skolan listar bland annat kock, konditor och cateringleverantör som tänkbara jobb efter utbildningen. Daniel Andersson berättar att det finns goda jobbmöjligheter för eleverna – också på grund av läget i branschen.
– Restaurangbranschen tappade kompetent personal i och med pandemin. Det var brist på personal innan, men det är ännu mer brist nu. Så det finns behov.
På Arbetsförmedlingens platsbanken ger sökordet kock drygt 2 300 resultat, varav 24 jobb i Nyköping. Bland annat kommunens måltidsservice håller just nu på att rekrytera två personer till fast anställning i deras kockpool samtidigt som de fortsätter att leta efter kockar och måltidsbiträden som timvikarier.
– Nu kommer sommaren där vi vet att det finns en stor planerad frånvaro och nu pågår det sista i rekryteringen innan vi har mättat vårt behov, säger Anna Olofsson, bemanningschef på måltidsservice.
Men hon förklarar att de rekryterar vikarier löpande under året.
– Vikarier finns det alltid ett behov av i en verksamhet. Vi är jätteglada om vi lyckas hitta vikarier som vill stanna kvar eller att vi kan hitta anställningar åt dem i vår egen organisation.
Anna Olofsson berättar att hon bland annat har besökt restaurangskolan och ger uttryck för att de med glädje välkomnar elever till sig.
– Ja, gud ja. Jag var ute dit i höstas och presenterade måltidsservice för eleverna.