Nyköpings kommun genomför regelbundet kontroller av hur det ser ut med avstånden på serveringsställen, och hur krögarna hanterar situationen. Det handlar bland annat om kontroll av trängsel, om besökarna håller avstånd till varandra vid köbildning och hur tätt borden med sittande gäster är utplacerade.
Livsmedelsinspektör Joakim Wenner tycker att de lokala verksamheterna har skött sig bra i allmänhet.
– Men gästerna har också ett ansvar i det hela. Vi ser att krögarna gör vad de kan möbleringsmässigt, men det blir svårt när kunder anpassar möblering utifrån sitt sällskap, och flyttar bord och stolar, säger han.
Minst en meters avstånd gäller mellan borden enligt den rådande lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Men efter kontroller de senaste veckorna har kommunen haft anmärkningar på minst sju restauranger i Nyköping, där har borden varit för tätt placerade. I övrigt hade inspektörerna även synpunkter på en restaurang där det bedömdes svårt för gästerna att ta sig fram utan att trängsel uppstår.
– När vi har sett någon form av avvikelse så sker det ofta en uppföljning inom de närmsta dagarna, säger Joakim Wenner.
Är krögare och gäster tillräckligt medvetna om vad som gäller?
– För det mesta. Det är en meters avstånd som ska hållas mellan olika sällskap i nuläget. Sedan är nya regler ute på remiss.