Privatpersoner hjälper flyktingar: "Måste göra något"

Mängder av människor är på flykt från kriget. Nu har flera privatpersoner tagit initiativ till insamlingar av förnödenheter. Peter och Kristina är två av dem.

Nyköping 1 mars 2022 04:45

– Ingen kan göra allt men alla kan göra något, är mottot Peter Ellqvist följer. Nu har han bilen fullproppad med kläder som ska gå till ukrainare på flykt.

För tio år sedan jobbade Peter i Ukraina med utvecklingen av landets första golfanläggning. Där arbetade han nära sju personer som han behållit kontakt med.

– Vi hördes i början av oroligheterna. Men nu har jag inte hört något, jag är väl inte prio. De är i stridsför ålder så vad som helst kan hända dem.

Peter ville bidra med något, och kom över Naturkompaniets och Hjälptransporten Filippus insamling. Han och familjen samlade ihop kläder de hade. Peters dotter spelar fotboll i IFK Nyköping, och innan söndagens träningsmatch berättade han om insamlingen.

– Jättemånga därifrån kom hit igår kväll med grejer. Nu är det sprängfullt i bilen, som ska till Naturkompaniet i Norrköping idag (måndag).

En av dem som bidrar med kläder är Kristin Gunnarsson. För henne är det en självklarhet.

– Peter gör det så enkelt, säger hon.

För Peter är det viktigt att barnen både vet att man gör något och att de kan få hjälpa till. Det är även en av drivkrafterna för Kristina och Magnus Leivik från Tystberga, som tagit insamlandet av förnödenheter i egna händer.

– Vi kände direkt att vi måste göra något. Vi ringde Läkare utan gränser. Men för organisationer kan sådant ta tid. Då tog vi beslutet att åka ner själva.

Förutom Kristina och Magnus är det hennes bror och fem andra personer som ska frakta förnödenheterna.

– Det har varit ett enormt gensvar, hallen är fylld med välling, blöjor och massa annat. Jag blir otroligt rörd över att så många vill hjälpa till, säger Kristina medan hon tar emot ännu en donation.

Från början var planen att åka ner till Polen med en eller två bilar. Nu är de uppe i fem fordon, inklusive två husbilar och flera släp. Första målet för resan är gränsen till Ukraina. De ska även försöka åka in i Ukraina, om säkerhetsläget tillåter. Då kan de dessutom hjälpa människor att ta sig ut ur landet.

– Såklart finns det risker. Vi kommer att göra egna bedömningar. Alla som åker har bra utbildning, både medicinsk, humanitär och militär. Då alla har barn tänker vi inte riskera våra liv.

På många håll pågår liknande insamlingar. Exempelvis tar Conny Karlsson emot donationer på Gert Fredrikssons Väg 3 i Nyköping, till och med onsdag 2 mars.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Kriget i Ukraina
Ishockey

Svensk förlänger med KHL-klubb trots krig

Svensk förlänger med KHL-klubb trots krig
Ukrainakriget

Ryssland kräver stopp för Sidas verksamhet

Ryssland kräver stopp för Sidas verksamhet

Följ utvecklingen i Ukraina

Följ utvecklingen i Ukraina
Ukraina

Zelenskyj till FN: Skicka observatörer

Zelenskyj till FN: Skicka observatörer
Ryssland

Ryske patriarken: Vår väg är den enda rätta

Ryske patriarken: Vår väg är den enda rätta
Visa fler