Kraftig blåst – flera träd uppryckta med rötterna

Lördagens kraftiga blåst har ställt till det i Nyköping. Vid Folkkungabron har ett träd rasat över ån och ett annat föll bara meter från ett bostadshus.

Nära Folkkungabron, mittemot Pelles lusthus har ett träd rasat och lagt sig över Nyköpingsån.

Nära Folkkungabron, mittemot Pelles lusthus har ett träd rasat och lagt sig över Nyköpingsån.

Foto: Sarah Olsson

Nyköping2023-10-15 14:23

Under lördagen blåste det hårda vindbyar i länet. Vid SMHI:s mätstation vid Floda, i närheten av Katrineholm, uppmättes vindbyarna till 22,1 meter per sekund, vilket är mycket hård vindstyrka.

undefined
Trädet vid Nyköpingsån har ryckts upp med rötterna.

Blåsten medförde flera nedfallna träd i Nyköping. Nära Folkkungabron rycktes ett stort träd upp med rötterna och föll över ån. I Oxbacken rasade ett träd bara meter från ett bostadshus.

Tobias Röing, boendes i huset, berättar att han och hans fru stod en bit bort från huset då det cirka tolv meter höga trädet föll över tomten.

– Som tur var landade det där det gjorde, hade det landat några meter åt sidan hade det landat på huset och då hade det kunnat gå riktigt illa. Det var tur att dottern och hunden inte var ute och busade, säger han.

undefined
I Tobias Röings trädgård föll ett träd ned bara meter från bostadshuset. Han är glad över att dottern Ilse, 10, inte var ute och busade med hunden när trädet rasade.

Katarina Andersson, meteorolog på SMHI, förklarar att risken för fallande träd är större under hösten.

– När löven är kvar på träden har de mer vindfång, det innebär att det inte behövs riktigt lika kraftiga vindar för att de ska knäckas. Om det dessutom är blött i marken är det mer känsligt för att träden ska fällas med rötterna. Därför kan kraftiga vindar få lite större konsekvenser den här årstiden, förklarar hon.

undefined
Under lördagen blåste det kraftigt och längs med ån hade flera stora grenar knäckts och rasat ned.

Under söndagen hade vindstyrkan minskat till drygt 12 meter per sekund och tros ligga kvar så under måndagen och tisdagen.

– Med höstlågtrycken kommer kraftigare vindar, blåst hör många gånger hösten till, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

– Så det kan vi få se mer av här under hösten och vintern, men hur mycket, det återstår att se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!